Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Behov for en styrking av etterforskningssiden i politiet

Politidirektør Humlegård sier det store bildet likevel viser at politiet lykkes stadig bedre i kriminalitetsbekjempelsen.

-LYKKES STADIG BEDRE:  . Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier det store bildet viser at politiet lykkes stadig bedre med å forebygge og avdekke kriminalitet. Han peker likevel på noen områder for forbedring.  Foto: Jacques Hvistendahl
-LYKKES STADIG BEDRE: . Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier det store bildet viser at politiet lykkes stadig bedre med å forebygge og avdekke kriminalitet. Han peker likevel på noen områder for forbedring. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere tidligere polititopper går i dagens Dagbladet ut og forteller hva de synes om politiet. Avsløringene rundt Monika-saken der bergenpolitiet henla dødsfallet til åtte år gamle Monika Sviglinskaja som et selvmord da alt annet tydet på at det hadde skjedd noe kriminelt, opprører de tidligere polititoppene.

- Det er et generelt og vedvarende problem. De som sitter i ledelsen rundt omkring i Politi-Norge vet ikke hva de holder på med. Det finnes ikke fagfolk, det er et problem. Enkelt sagt: Vi må bli kvitt udugeligheten i politiet, sier mangeårig drapsjeger i Kripos Ola Thune til Dagbladet.  

Tidligere etterforskningssjef Leif A. Lier mener det er et problem at politidistriktene selv ber om bistand fra Kripos, som er den nasjonale enheten for organisert og alvorlig kriminalitet. Han ønsker seg i stedet at Kripos kan fungere som er nasjonalt «FBI».

- Kripos bør få gripe inn i de sakene der de mener det er behov og overta ledelsen, så kan heller politidistriktet bistå, sier han, mens tidligere etterforskningsleder i Vestfold, krimforfatter Jørn Lier Horst, mener etterforskningskapasiteten i politiet aldri har vært så presset som i dag.(krever innlogging.)

- Det er alvorlig at personer opplever at politiet ikke gjør en god nok jobb i alvorlige kriminalsaker. For politiet er det alltid et mål å komme til bunns i kriminalsaker. Men noen ganger er vi ikke gode nok, og da er vi nødt til å finne ut hva som kunne vært gjort bedre, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Han sier videre at det store bildet viser at politiet lykkes stadig bedre med å forebygge og bekjempe kriminalitet.

Bedre oppklaringsprosent - Våre om lag 15.000 ansatte gjør hver dag en viktig jobb for trygghet, lov og orden. Og det vises på statistikkene siste tiår: Oppklaringsprosenten er blitt bedre, saksbehandlingstid har gått ned på flere områder, og vi oppklarer flere kompliserte saker enn før - både ved hjelp av ny teknologi, bedre kompetanse hos etterforskere og internasjonalt politisamarbeid.  Vi ser også at flere anmelder forhold som tidligere ikke ble sett på som politisaker, for eksempel vold i nære relasjoner, som er et område vi er svært opptatt av, sier han.

- Tall på anmeldte forbrytelser fra år 2000 til 2014 viser en klar nedgang. Det er færre anmeldelser i alle kategorier, med ett unntak. Narkotikalovbrudd, hvor anmeldelsene genereres av politiets egen innsats. 

Politidirektøren peker likevel på noen områder der politiet kan bli bedre.

- Jeg skal ikke kommentere enkeltsaker, men på generelt grunnlag tenker jeg at det er behov for en styrking av etterforskningssiden i politiet. Politidistriktene må bli færre og større for å skape bedre fagmiljøer. Vi må legge til rette for et bedre karriereløp for etterforskere og politijurister. Straffesaksarbeidet må organiseres bedre, og politiet må jobbe smartere, sier han.

- Gradvis mer moderne politi Humlegård viser til at kriminaliteten har endret seg og blitt mer komplisert og grenseoverskridende.

- Derfor må politiet også endres. I dag utnytter vi ikke moderne teknologi på en god nok måte, men vi er i ferd med å utvikle nye arbeidsverktøy som gjør det lettere for politifolk å gjøre en god jobb, sier han.

Ifølge Humlegård er politireformen viktig i dette arbeidet.

-  Den pågående politireformen gjør at Norge de kommende årene gradvis får et bedre og mer moderne politi. Det blir et politi som jobber mer effektivt og kunnskapsbasert enn i dag, som er rustet til å møte fremtidens kriminalitet, og som skaper trygghet der folk bor og ferdes.

Under arbeidet med politireformen er vi opptatt av å gi befolkningen et mer tilstedeværende og handlekraftig nærpoliti, som kommer når det trengs. Vi skal organisere politiet på en ny måte for å gi mer kraft til de oppgavene som betyr aller mest for folk. Fremtidens politi skal være utrustet slik at de på en effektiv måte kan gjøre mer av sitt arbeid der hvor folk er, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling