Behov: Lukket avdeling Tilbud: Seng i korridoren

Påskekaos på Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo: I går var det registrert 60 psykiatriske pasienter på 31 plasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk som burde ha vært på lukket avdeling ligger på åpne poster.

-  Det er pasienter overalt, vi tar i bruk kreativiteten for å finne plass til dem som kommer, sier overlege Einar Johnsen.

-  Det har til tider vært kaotiske tilstander i påsken, vi har mottaksplikt og kan ikke avvise pasientene som kommer. Denne påsken har det vært langt flere innleggelser på psykiatrisk avdeling enn det som er normalt i høytidene. Jeg har ikke sett liknende siden jeg begynte å jobbe her for seks år siden.

Det sier psykiatrisk sykepleier Inger Louise Meltzer.

Hører stemmer

-  Pasientene våre er alvorlig syke, mange har søvnproblemer og hører stemmer. Da hjelper det lite å bli plassert på gangen, der det er lys og støy. Selv friske personer hadde hatt problemer med å takle en slik situasjon, sier hun.

-  Det verste er at pasienter som burde vært på lukket avdeling, må være på åpen post. Syke personer gjør hverandre sykere og burde vært avskjermet fra hverandre, men med denne situasjonen lar det seg ikke gjøre. Det er for få psykiatriske akuttmottak i dette landet, sukker Meltzer.

For mange pasienter

Idet Dagbladet ankommer sykehuset, kommer en politibil kjørende med en pasient til. Klokka er 19 og det er den tredje pasienten som kommer til sykehuset siden klokka 15.

-  Det bare strømmer på, men vi gjør vårt beste for å gjøre det beste for pasientene, sier psykiatrisk sykepleier Sehrija Fakic.

Hun er sliten etter en påske med kaos, men berømmer pasientene for å ha taklet situasjonen bra.

-  Vi var i ekstra beredskap i påsken, med en ekstra pleier på jobb på dagtid, men ikke på kveldstid. Det har hjulpet noe, men denne pågangen er mer enn vi hadde regnet med, sier hun.

MANGE PSYKISK SYKE: Mye å gjøre for pleierne på Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo i påsken. - Jeg har ikke opplevd maken, sier psykiatrisk sykepleier Inger Louise Meltzer.