Behøvde ingen rådgiver

Dag Terje Andersen var sikker i sin sak da han kjøpte Røkke-aksjer for fem milliarder kroner.

VAR FORNØYD: Daværende næringsminister Dag Terje Andersen kjøpte Aker-aksjer for fem milliarder kroner i 2007.
Foto Cornelius Poppe / SCANPIX
VAR FORNØYD: Daværende næringsminister Dag Terje Andersen kjøpte Aker-aksjer for fem milliarder kroner i 2007. Foto Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Dag Terje Andersen var så sikker i sin sak at han ikke behøvde råd fra noe meglerhus da han kjøpte Røkke-aksjer for fem milliarder kroner for to år siden.

Det kom fram da den tidligere næringsministerens svarte på spørsmål under stortingshøringen i ettermiddag.

Dag Terje Andersen mente konstruksjonen med et felles holdingselskap sammen med Røkke, som også eide aksjer i Aker Solutions, var så god at han ikke var i tvil om at den forsvarte prisen på fem milliarder kroner.

Selv om finanseksperten Jon Gunnar Pedersen bisto departementets folk, ble det ikke hyrt inn noe meglerhus til å gjøre en finansiell gjennomgang, slik det ellers er vanlig i så store transaksjoner.

En grundig gjennomgang av forholdene i Aker Solutions - en såkalt due diligence - var ifølge Dag Terje Andersen umulig på grunn av begrensninger i verdipapirloven.

-Vi kjøpte tross alt bare en aksjepost, og andre aksjonærer skulle ha samme tilgang til informasjon som det staten hadde, sa Andersen. Departementsråd Reier Søberg framholdt at det var første gang departementet kjøpte aksjer i et holdingselskap, som så eide aksjer i en industribedrift.

På den bakgrunnen stilte Høyres Per-Kristian Foss seg uforstående til at eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet ikke så behovet for en ekstern finansiell rådgiver - selv om en slik rådgiver måtte ha nøyd seg med offentlig tilgjengelig informasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer