FANT GULL: Paul Norli i Fræna på Nordvestlandet fant dette da han gikk ut for å lete etter gull for å kjøpe en bruktbil. Foto: Svein Bjørnerem / ROMSDALS BUDSTIKKE
FANT GULL: Paul Norli i Fræna på Nordvestlandet fant dette da han gikk ut for å lete etter gull for å kjøpe en bruktbil. Foto: Svein Bjørnerem / ROMSDALS BUDSTIKKEVis mer

Behøvde penger til bruktbil - fant gullsmykke fra folkevandringstida

- Funnet er uvurderlig, sier arkeologiprofessor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paul Norli (34) på Tornes i Fræna behøvde penger til bil, men ante ikke at kveldsturen med metalldetektor skulle ende med et sensasjonelt gullfunn fra folkevandringstida.

- Da jeg gikk ut, sa jeg til onkelen min at jeg hadde sett en så flott bil på nettet, så nå skulle jeg ut og lete meg gull for å kjøpe den, forteller han til Romsdals Budstikke.

Til Dagbladet forteller Paul Norli at bilen han ville kjøpe, en gammel Audi 100, kostet 15 000 kroner.

Gullbrakteat Kort etter hadde han funnet noe langt mer verdifullt: Ei tynn gullplate og en såkalt gullbrakteat, begge deler fra folkevandringstida, altså rundt år 500 e. Kr. En gullbrakteat er et halssmykke som forskere tror ble brukt under for eksempel edsavleggelser.

- Det mest spektakulære gjenstandsfunn her i fylket på i alle fall 40 år, sier fylkeskonservator Bjørn Ringstad til Romsdals Budstikke.

Til Dagbladet forteller Norli at han fikk metalldetektoren til jul, og at funnet denne uka er det i særklasse mest verdifulle han har kommet over til nå.

Fredag kveld fant også Norlis kamerat Reidar Rytter-Fjøren gull, en «betalingsring», som var et betalingsmiddel i folkevandringstida. Paul Norli forteller at det var Rytter-Fjøren som først skjønte hvor oppsiktsvekkende det første funnet var.

Sjelereiser Nå har Fylkeskonservatoren gått i gang med grundigere undersøkelser, med hjelp fra blant annet Norli og Rytter-Fjøren.

- Det kan være at det er bare de tre gjenstandene vi har funnet til nå, men jeg tror det kan være mer. Det bør gjøres en skikkelig arkeologisk utgravning, sier Norli til Dagbladet.

Brit Solli, professor i arkeologi ved Universitetet i Oslo, har sett nærbilder av funnene, og forteller at et firfotet dyr er motiv på både gullplata og gull-brakteaten.

- Den figuren er veldig ofte assosiert med Odin på sjelereiser, sier hun til Dagbladet.

Herskerideologi Solli forteller at gullbrakteaten er knyttet til en oldnordisk og germansk herskerideologi.

- Man tenker seg at den har vært forbundet med edsavleggelser og lojalitet og slike ting, sier Solli.

Hun betegner funnet som «uvurderlig».

- Hvorfor tror du disse gjenstandene ble funnet akkurat der?

- Det vet jeg ikke, men Tornes er et sted der det har vært bosetning i flerfoldige tusen år.

Finnerlønn Solli berømmer Paul Norli for straks å ha kontaktet Fylkeskonservatoren om funnet.

- Han gikk på jordet til onkelen sin, og har gjort alt helt riktig. Stor respekt og skryt til Paul Norli, sier Solli. Hun legger til at det ville være dumt om folk som gjør liknende funn stikker skattene i egen lomme - både fordi det er kriminelt og fordi det er så å si umulig å selge slike ting uten å få politiet på nakken.

Dessuten utbetaler Riksantikvaren finnerlønn for denne typen nasjonalskatter.

I 2011 betalte Riksantikvaren ut 30 000 kroner i finnerlønn for tre ringer fra folkevandringstida.

Bilkjøp? - Det er helt klart at dette kvalifiserer til en skikkelig finnerlønn. Først tar Vitenskapsmuseet ved NTNU vare på funnet, og så må Paul søke om en finnerlønn, forteller Solli, som ikke vil gjette på hvor mye det kan bli.

Paul Norli synes også det er rimelig at han får en god finnerlønn for en så uvurderlig kulturskatt.
- Det kan plutselig skje at jeg får mellom 50000 og 100000 kroner, sier han.

Han vet ikke hva det blir til med bilkjøpet som alt sammen begynte med.
- Ikke peiling, svarer han da Dagbladet spør om han kommer til å kjøpe den gamle Audien til 15000 kroner.

UVURDERLIG: - Dette er uvurderlig, sier arkeologiprofessor Brit Solli om gullplata og gullbrakteaten som Paul Norli fant denne uka. Foto: Svein Bjørnerem
UVURDERLIG: - Dette er uvurderlig, sier arkeologiprofessor Brit Solli om gullplata og gullbrakteaten som Paul Norli fant denne uka. Foto: Svein Bjørnerem Vis mer