Behovet for sykepleiere øker. Regjeringen får kritikk for å holde antall studieplasser på stedet hvil

Vi trenger snart dobbelt så mange sykepleiere som i dag. - Regjeringen vil ha sykepleiere fra utlandet, sier Torstein Tvedt Solberg i Ap.

FLERE HENDER: Med eldrebølgen får vi et økende behov for flere sykepleiere i framtida. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
FLERE HENDER: Med eldrebølgen får vi et økende behov for flere sykepleiere i framtida. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Regjeringen holder antall studieplasser på stedet hvil. Det er alarmerende, sier Torstein Tvedt Solberg, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Utdannings- og forskningskomiteen.

Ifølge Solberg rimer ikke de siste tallene fra Samordna opptak med behovet for sykepleiere i framtida.

- I 2017 var det 4763 studieplasser på sykepleierutdanningen mens det var 4776 i 2018. Det er en mager økning på 13 plasser, sier han.

Solberg retter sterk kritikk mot regjeringen og mener det er grunn til å være bekymret med tanke på at behovet for sykepleiere øker med den såkalte eldrebølgen.

Krever flere studieplasser

- Behovet er enormt. Kvalifiserte søkere til sykepleierstudiet får ikke mulighet til å utdanne seg til et av velferdsstatens viktigste og mest etterspurte yrker. AP krever flere og bedre studieplasser, sier han.

Han påpeker også at det i dag er et stort antall søkere som ikke kommer inn på sykepleierutdanningen.

Tall fra Samordna opptak viser at det i 2017 og 2018 var godt over 13.000 kvalifiserte søkere som hadde sykepleie som sitt førstevalg.

- Konsekvensen er at vi må importere arbeidskraft innen sykepleie fra utlandet. Regjeringen vil heller ha flere utenlandske sykepleiere enn norske, sier Solberg.

Trenger dobbelt så mange

Ifølge en rapport Samfunnsøkonomisk analyse har gjort på oppdrag fra Helsedirektoratet kan det bli behov for dobbelt så mange sykepleiere som i dag innen 2040.

I 2040 vil vi trenge mellom 167.000 og 224.000 sykepleiere.

Allerede høsten 2016 sa seks av ti kommuner at det er vanskelig å få tak i sykepleiere, ifølge arbeidsgiverbarometer fra kommuneorganisasjonen KS. I fjor viste barometeret at sykepleier var den yrkesgruppen det er vanskeligst å få tak i.

Ikke overrasket over sykepleierbehovet

Høyres helsepolitiske talsmann Sveinung Stensland, uttalte i februar i år at han ikke var overrasket over det framtidige sykepleierbehovet.

- Regjeringen har derfor vært opptatt av å styrke sykepleierutdanningen, både når det gjelder kvalitet og antall plasser, sier han, men påpeker også at ikke alle utfordringer kan løses med økt lønn.

- Mange deler av offentlig sektor trenger fagfolk. Derfor er det viktig at lønnsdannelsen er en sak mellom partene i arbeidslivet og ikke avgjøres politisk.

Dagbladet har i forbindelse med Solbergs utspill vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet, men har ikke lykkes i å få en uttalelse i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer