Beijing må spare på vannet

Truer med vanningsforbud og stengte kraner.

 VANNMANGEL I BEIJING: Myndighetene varsler vanningsforbud og stengte kraner grunnet stor vannmangel. Foto: Wilson Chu / ASW / RCS / SCANPIX
VANNMANGEL I BEIJING: Myndighetene varsler vanningsforbud og stengte kraner grunnet stor vannmangel. Foto: Wilson Chu / ASW / RCS / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk i Beijing sløser så fælt med vannet at de politiske lederne i den kinesiske hovedstaden bokstavelig talt vurderer å skru igjen kranene. De truer med forbud mot vanning av byens golfbaner og i skibakkene.

- Restriksjoner i forbruket kan også komme til å ramme de såkalte vannhusene, sa Ning Manjiang ved Beijings vannverk mandag.

Dette er hus der befolkningen i nabolaget samles for å ta seg av den daglige klesvasken.

- Retningslinjene er fortsatt til vurdering, men vi venter at de vil tre i kraft i løpet av året, sa Ning Manjiang til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua er det dels snakk om direkte forbud mot vanning, og dels om kvoteordninger og høyere avgifter.

Beijing har slitt med vannmangel i årevis, og myndighetene i byen har satt i verk til dels drastiske tiltak for å få ned forbruket. I fjor la de for eksempel ned forbud mot bygging av nye badeland i luksusklassen.

Restriksjoner er imidlertid ikke nok til å løse problemet på lang sikt. Derfor vil de kinesiske lederne nå bygge kanaler som skal lede vann til tørkeplagede områder rundt Beijing, et prosjekt som trolig vil koste et beløp tilsvarende nesten 350 millioner kroner.

(NTB)