- Beina mine var midlertidig lamme, så jeg dro meg ut og ned et stup

Marte Gustavsen Ødegården tror hun overlevde fordi hun greide å dra seg ut i vannet.

VITNET: Marte Gustavsen Ødegården overlevde Utøya. I dag vitnet hun mot Breivik i Oslo Tingrett.  Foto: Jacques Hvistendahl
VITNET: Marte Gustavsen Ødegården overlevde Utøya. I dag vitnet hun mot Breivik i Oslo Tingrett. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marte Gustavsen Ødegården (18) var på Utøya som delegasjonsleder for Buskerud AUF. I dag fortalte hun i Oslo Tingrett om hvordan hun ble skutt og alvorlig skadd av Breiviks skudd.

Ødegården møtte i retten i dag med krykker. Hun har gjennomgått omfattende operasjoner, og lå fem måneder på sykehus etter 22. juli.

Løp på instinkt Hun befant seg inne i skogen på Utøya da de første skuddene falt.

- Det hørtes ut som de kom fra teltplassen. Da løp jeg derfra på instinkt, gjennom skogen, sier hun.

- Så hørte jeg noen skudd til, ganske nære. Da ble det full panikk, vi løp i alle retninger på Kjærlighetsstien.

Hun ankom en skrent ved Kjærlighetsstien.

 - Der var det veldig fullt av mennesker der, men jeg la meg ned.

Skudd i ryggen Så hørte hun en lyd, og sier at hun trodde hun var blitt skutt i låret.

- Jeg presset hånda mot låret, sier hun. Ei jente som lå ved siden av meg spurte om jeg var skutt. Jeg svarte ja. Så kom skuddene i ryggen. De kom rett etter hverandre. Jeg ble slengt ut i gjørma, sier Ødegården.

Hun trodde først at hun kom til å dø.

- Jeg lå der en stund. Alt av lyder var borte.

Hun slet med å få puste, og forteller at hun hyperventilerte. Fordi hun fryktet at gjerningsmannen skulle oppdage dette om han kom tilbake, bestemte hun seg for å forsøke å flytte seg ut i vannet.

- Beina mine var midlertidig lamme, så jeg dro meg ut og ned et stup. Jeg husker at jeg ble møtt av en bølge som ble slengt i ansiktet mitt, sier hun.

Lå i vannet I det kalde vannet ble hun liggende i det hun anslår som 40 minutter.

- Jeg ble mer og mer søvnig, sier hun.

Etter hvert kom flere bort til henne. De oppdaget at hun var iskald, og dro henne ut av vannet. De hjalp henne også med å holde henne ved bevisstet.

Til slutt ble Ødegården hentet av en båt sammen med flere andre ungdommer.

- Båten kjørte først inn til landsida der den satte av de andre, så kjørte den til Storøya. Det var veldig vondt for ryggen min var knust, sier hun.

Avslutningsvis under sin vitneforklaring i retten i dag sa Ødegården at det trolig reddet livet hennes at hun lå lenge i det kalde vannet. Det bidro til å hindre blødninger.

- Så på en måte ble jeg redda tre ganger. En gang da jeg dro meg selv ut i vannet, en gang av de som dro meg ut av vannet i tide, og en gang av de som fikk meg over fjorden i båt, sa hun.