LANDSMØTET BESTEMMER: Frp-landsmøtet skal velge hvem som i sin tid skal etterfølge Siv Jensen som partileder. Listhaug, Solvik-Olsen og Dale er de tre heteste kandidatene.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LANDSMØTET BESTEMMER: Frp-landsmøtet skal velge hvem som i sin tid skal etterfølge Siv Jensen som partileder. Listhaug, Solvik-Olsen og Dale er de tre heteste kandidatene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Beinhard kamp: Disse tre kan bli ny Frp-leder. - Han har noe å bevise

- Sylvi Listhaug er den mest populære. Ketil Solvik-Olsen er den mest samlende. Jon Georg Dale har mest vind i seilene.

I går fortalte Dagbladet at Ketil Solvik-Olsen (Frp) gir seg som samferdselsminister. Han blir i dag erstattet av nåværende landbruksminister Jon Georg Dale (Frp), som igjen gir sin jobb videre til Bård Hoksrud (Frp), som altså blir ny landbruksminister.

Solvik-Olsen flytter med familien til USA, noe som setter hans nestlederverv under press. Frp-kilder forteller Dagbladet at de tror Solvik-Olsen vil fortsette som nestleder når sentralstyret skal ta stilling til dette på mandag ettermiddag.

Nestleder fra USA

Også NTB skriver at de har flere Frp-kilder som sier det samme. Ulf Leirstein (Frp) sier Solvik-Olsen fint kan være nestleder i Frp selv om han bor i USA.

- Partiet har ikke råd til å miste Ketil. Det viktigste for en nestleder i dag er ikke fysiske møter, men at man kan møte velgerne og svare på en god måte på sosiale medier. Og dét kan man gjøre fra hvor som helst i verden, sier Leirstein til Dagbladet fredag morgen.

- Dessuten tror jeg en ledertrio med Siv, Sylvi og Ketil er et veldig godt team som ivaretar alle deler av partiet, legger han til.

Tre kandidater

Politiske kommentatorer tror nå fredagens rokeringer i regjeringen i praksis er startskuddet for en kamp om å etterfølge Siv Jensen som Frp-leder.

Matias Fischer, kommentator i TV 2, oppsummerer de tre Frp-kandidatene slik:

- Sylvi Listhaug (Frp) er den mest populære. Ketil Solvik-Olsen er den mest samlende. Jon Georg Dale har mest vind i seilene, men han må bevise at han kan være en samlende leder, sier Fischer på NRK Radio fredag morgen.

Også olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) forlater regjeringen i dag. Han erstattes av stortingsrepresentant Kjell-Bjørge Freiberg (Frp) fra Hadsel i Nordland.

Åpnet for lederjobb

Aftenpostens kilder hevder det er meget mulig Solvik-Olsen nå sikter høyere enn nestledervervet og vil gi Listhaug og Dale kamp om ledervervet.

Listhaug blir trolig ny nestleder i partiet etter Per Sandberg på mandag. Dale har lenge vært regnet som en yndling blant partiets mer moderate fløy, inkludert partileder Siv Jensen.

Ketil Solvik-Olsen uttalte seg på et vis i går at mye tyder på at han vurderer å gi Listhaug og Dale kamp om vervet.

- Det synes jeg er litt tidlig å begynne å diskutere, men ja, jeg ser for meg at jeg fortsatt har en framtid i Fremskrittspartiet. I hvilken rolle, det er opp til partiet å diskutere. Politikk er ikke en karriere der du velger stilling selv, sa han til TV 2.

Etter at Erna Solberg dannet regjering med Høyre og Frp i 2013 og utvidelsen med Venstre i 2018, har ni Frp-statsråder og seks fra Høyre gått av.

- Frp er tuftet på konkurranse. Jeg synes det er flott at dersom man er gira på en større jobb, så sier man ifra. Men Siv sitter så lenge hun vil. Vi har ingen lederdiskusjon i Frp, sier Leirstein om ledervervet.

Sylvi nærmest Siv

Solvik-Olsen sa nei til gjenvalg til Stortinget i 2013. Uten stortingsplass kan han ikke bli partileder. I går var Frp-toppen tydelig på at USA blir et ettårig eventyr, og at han vender tilbake til politikken og Frp etter det ene året.

Det vil bety at Solvik-Olsen rekker å stille til valg til Stortinget i 2021.

- Jeg er ikke ferdig med Stortinget for evigheten, fortalte Solvik-Olsen til Stavanger Aftenblad i vår.

Basert på en undersøkelse Dagbladet har utført virker Listhaug for tida til å være den eneste reelle utfordreren til Siv Jensen. 48 prosent av Frps egne velgere mener Siv Jensen er best egnet som partileder, foran Sylvi Listhaug med 39 prosent, viser undersøkelsen Ipsos har utført.

- Listhaug nærmer seg partilederen i popularitet, kommenterer Johannes Bergh til Dagbladet.

Stein-Kåre Kristiansen, mangeårig kommentator av norsk politikk, mener Dagbladets undersøkelse viser at utfordrere som Dale og Solvik-Olsen har dårlig tid dersom de ønsker å forbipassere Listhaug i popularitet innen Jensen går av.

- Siv Jensen beholder foreløpig posisjonen som leder, men Sylvi tar innpå. Hun framstår som partiets soleklare kronprinsesse. Mange håper nok på Jon Georg Dale som en framtidig Frp-leder, men han må skynde seg. Kanskje kan Dale blir en mer reell utfordrer når han blir mer synlig i sin nye rolle som samferdselsminister, sier Stein Kåre Kristiansen.

Etter statsråd på Slottet fredag, omtrent klokka 11.15, skal Erna Solberg presentere sine nye statsråder.