Beinmelforbud kan koste 500 millioner

EU-kommisjonen foreslo i dag et midlertidig totalforbud mot bruk av beinmel i dyrefôr. Det kan koste norsk landbruk mellom 300 og 500 millioner kroner i årlige merutgifter, anslår Norsk Kjøtt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vet ennå ikke hva et eventuelt forbud vil innebære, sier direktør Knut Framstad i Norsk Kjøtt til Dagbladet.no.

- Men problemet som er felles for alle land i Europa hvis forbudet trer i kraft, er at det ikke finnes endelige gode løsninger. Vi har teknisk mulighet til å kvitte oss med kjøttavfall og beinmel. Det er volumet som blir problemet.

Norsk Kjøtt har gjort et kostnadsoverslag som viser at et forbud mot bruk av beinmel i fôrproduksjon til sammen vil koste norsk landbruk mellom 300 og 500 millioner kroner årlig. Summen inkluderer:

  • Økte kostnader for fôr, i og med at beinmelet må erstattes av en annen ftrkomponent.

  • Bortfall av inntekter ved salg av beinmel som fôr.

  • Alle kostnader ved transport, brenning og deponering av aske og annet kjøttavfall. Dette leddet vil ifølge Framstad være det dyreste.

EU-forbud vil gjelde i Norge

- Jeg håper og tror vi skal klare å gjennomføre tiltakene billigere enn det som er anslått. Men da må det skaffes kapasitet til å håndtere beinmelet, og det finnes ikke i dag, sier Framstad.

Han mener et eventuelt EU-forbud vil gjelde i Norge fra samme dato som i EU-landene. Men det er fortsatt uklart om alle EU-land vil rammes av forbudet.

- Hvis forbudet blir innført i selv de beste EU-landene i kugalskap-sammenheng, anser jeg det som garantert at vi vil måtte gjøre det samme. Men jeg blir overrasket hvis de tre landene Finland, Sverige og Østerrike, som ikke har fått påvist sykdommen, får forbud mot beinmel i dyrefôr, sier direktøren.

Avdelingsdirektør Gunnar Hagen i Statens dyrehelsetilsyn vil ikke si noe om hva Norges holdning vil være i forbudssaken.

- Vi følger normalt sett opp de beskyttelsestiltak EU innfører. Men det er veldig liten risiko for smitte i norskprodusert kjøtt. Jeg mener risikofaktorene ligger mer i innførsel av dyrefôr og levende dyr, sier Hagen til Dagbladet.no.

<B>FRYKTER SMITTE: Italiensk politi undersøker kjøttet ved et slakteri i Roma i går etter nye utbrudd av BSE i Europa.