Beinrester fra Stillehavet tilhører trolig Amelia Earhart

Beinrester funnet på en avsidesliggende øy i Stillehavet stammer trolig fra flygeren Amelia Earhart, som forsvant i 1937, viser nye analyser.

NYE ANALYSER: Beinrester funnet i Stillehavet kan tilhøre den amerikanske piloten Amelia Earhart. Foto: AP / NTB scanpix
NYE ANALYSER: Beinrester funnet i Stillehavet kan tilhøre den amerikanske piloten Amelia Earhart. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Richard Jantz, professor emeritus i antropologi, har brukt moderne analyse av beinmålinger og kommet fram til at knoklene mest sannsynlig tilhører den legendariske amerikanske piloten.

Earhart og hennes navigatør Fred Noonan forsvant i et forsøk på fly jorden rundt i 1937. Den vanligste teorien om deres skjebne er at de gikk tom for drivstoff og måtte nødlande nær Howland Island på en av de siste etappene på turen. Mange mener de endte opp på den ubebodde øya Gardner Island og overlevde som skipbrudne i en periode. Øya heter i dag Nikumaroro og er en del av øystaten Kiribati.

Mysterium

Hittil har ingen funnet flyet eller andre spor som kan si med sikkerhet hva som skjedde med Earhart og Noonan, og forsvinningen er et mysterium som har pirret luftfartshistorikere og andre i over 80 år.

I 1940 fant en britisk ekspedisjon til Gardner en menneskeskalle, bein, deler av en kvinnes skosåle og en boks til en sekstant. Knoklene ble sendt til Fiji og undersøkt av doktor David W. Hoodless. Det ble sagt at de tilhørte en tettbygd mann. Senere ble beinrestene borte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer