Beintøff førstedame

BANGALORE (Dagbladet): Reisen til India er et vendepunkt for Ingrid Schuleruds rolle som statsministerfrue. Aldri før har hun vist fram sine sterke sider så tydelig ved sin manns side. Hennes personlighet og sterke faglige bakgrunn kan bli viktig for Jens Stoltenbergs popularitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sympatisk, velutdannet - og beintøff når det trengs: Slik framstår statsminister Jens Stoltenbergs ektefelle, Ingrid Schulerud.

For første gang siden Stoltenberg ble statsminister for vel et år siden, har hun deltatt på et offisielt besøk sammen med sin mann. Det har statsministeren hatt stor nytte av.

På egen hånd

I går var hun for første gang ute på egen hånd siden statsministerparet kom til India onsdag. I noen timer trålet hun små og store butikker i IT-byen Bangalore. Hun stortrivdes der hun slentret fra butikk til butikk i Bangalores markedsgater på jakt etter gaver og suvenirer. Men det var så vidt hun fikk dra dit. Hennes indiske sikkerhetsvakter foretrakk at hun skulle dra til de nye og moderne butikkene i Bangalores sentrum. Da ble førstedamen irritert.

- Jeg sa at jeg ville ringe min mann, statsministeren, dersom de ikke kjørte meg til markedet, smiler hun.

Naturligvis kjørte de henne til markedet.

I slike situasjoner vet hun nøyaktig hvor langt hun kan gå før det bryter med skikk og bruk på offisielle besøk. Som karrierediplomat - hun er byråsjef i Utenriksdepartementet - har hun lært leksa godt.

Vendepunkt

Hittil har Ingrid Schulerud overlatt den offentlige arena til sin mann. Men i de siste dagene har hun vist seg fram langt sterkere enn før. Hvis hun vil, kan hun tilføre Stoltenbergs politiske image mye i månedene fram mot valget.

På mange måter er valgkampen allerede i gang. Og det er delvis i et slikt lys vi må se Stoltenbergs reise til India.

Et stort pressekorps har fulgt statsministerparet fra IT-befaringer og helseinstitusjoner til presidentmiddager og pompøse seremonier. Slikt kan styrke en politikers posisjon blant velgerne.

Men Stoltenberg kan ikke regne med valgkampstøtte på hjemmebane. Schulerud sier at hun ikke har til hensikt å reise med Jens i valgkampen for å kapre velgere. Blant annet fordi hun ikke er medlem av Arbeiderpartiet. Et annet spørsmål er tid. Landets førstedame måtte faktisk ta ut noen feriedager for å representere Norge under det offisielle besøket i India.

Men ingen ting tyder på at hun angrer på den prioriteringen.

- Det har vært veldig morsomt å reise med statsministeren. Jeg har opplevd mye på de fem dagene her, sier hun.

<B>MARKEDSTUR:</B> Fot første gang siden Ingrid Schulerud kom til India i forrige uke, kunne hun ta seg en tur til Bangalores marked i går.