Beintøff!

I løpet av 70 dager forlenget Ingrid Strømdahl det høyre beinet sitt med 7,5 centimeter. Nå trener hun seg opp i skiløypa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAUSKE (Dagbladet): - Jeg vil gå på ski, roper Ingrid, og bryr seg lite om de mange kuldegradene som river i nesa.

Hun har hatt ski på beina bare to ganger før, men er allerede frelst. Ingrid (snart fem år) er født med en sykdom som gjør at det ene beinet vokser saktere enn det andre. På venstrehånda er pekefinger og langfinger vokst sammen, og de andre fingrene mangler. Likevel går det fint å feste skistaven i venstrevotten.

- Først tenkte vi at hun måtte gå med bare en stav, men nei da, sier mamma Line Kristiansen.

Ingrid er nemlig en bestemt ung dame - og meget aktiv.

- Jeg har fått nye skisko, forklarer Ingrid stolt.

- De gamle hadde nemlig fem centimeter oppbygging. Så det har blitt mange nye sko, forteller pappa Tore Strømdahl.

Store smerter

20. februar i fjor ble Ingrid operert på Rikshospitalet i Oslo. Bedøvelsesmaska satte hun på plass sjøl før hun sovnet. Deretter ble høyrebeinet kuttet tvers av på to steder før forlengelsesapparatet ble festet med rundt 20 skruer i den lille leggen. Så startet skruingen, først 1,5 millimeter i døgnet, deretter halvparten.

- Det kilte, forklarer Ingrid om skruingen.

Hun prater ikke om smertene.

- Det gikk med mye paralgin forte, og flere penicillinkurer. Det skumleste var å rense rundt pinnene, da måtte jeg alliere meg med masse godteri og leker. Heldigvis kunne hun fortsatt svømme, dermed trengte vi ikke å rense så ofte, sier mamma Line.

Ingrid har alltid elsket å bade, og apparatet var ikke noe hinder i så måte.

- Første gangen hoppet hun ut fra bassengkanten som vanlig, men gikk rett til bunns. Vi hadde ikke tenkt på hvor tungt apparatet var, sier pappa Tore.

Sta

1. mai var Ingrids bein blitt 7,5 centimeter lengre. Men apparatet måtte sitte på en stund til, før det ble erstattet med gips. Inni gipsen vokste det forlengede beinet sammen igjen i løpet av åtte uker.

- Det var skummelt å fjerne gipsen med en slags vinkelsag. Da skrek hun så hele avdelingen hørte henne, sier foreldrene.

- Vi tok av gipsen i totida den ene dagen. Neste morgen kunne hun ikke gå. Klokka 11 kom hun gående med rullatoren. På ettermiddagen kom hun springende mot meg, sier Line.

På skitur

I dag er Ingrid høyt og lavt i barnehagen. Hun har egen assistent som hjelper med treningen. To dager i uka går hun til fysioterapeut.

Og nå er skigåing det store. Ingrid legger i vei i løypa, og har lært å skli framover.

Og ingen skitur uten knall og fall.

- Oi. Det var veldig bra at jeg ikke datt i løypa. Det gjorde ikke vondt, forsikrer Ingrid, og hjelpes opp. Lillesøster Elisabeth (2) følger med til fots.

Fem runder blir det, og ny rekord. Ingrid sjekker blokka mi for å se at tallet er riktig.

- Skigåing er veldig bra trening, og styrker den svake ankelen, sier Line, som er imponert over Ingrids innsats i skiløypa.

Med nok trening kan Ingrid gjøre alt som andre barn kan gjøre. Men ingen vet hvordan beinet fortsetter å vokse.

- Vi er forberedt på å måtte ta en runde til. Men legen har sagt at han regner med at begge beina er like lange når Ingrid er ferdig utvokst, sier mamma.

SKRUDDE SELV: - Det kilte, forteller Ingrid om når hun skrudde på skruene - for det ville hun gjerne gjøre selv, her på sykehuset.
REKORD: - Har du skrevet hvor mange runder jeg har gått? spør Ingrid (t.h.), tredje gangen hun har ski på beina.