Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Beintøft å leve i pubertetsracet

Lærere er redde for å bli gamle i jobbben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Jeg er helt sikker på at jeg ikke vil klare å fungere i læreryrket fram til jeg blir 67 år. Plages allerede av støy, øreproblematikk og høyt blodtrykk. Det er beintøft å leve i pubertet/hormonracet daglig i 30 år.» Det skriver en ungdomskolelærer til Dagbladet.no. 

Vi har kontaktet over 3000 lærere i Oslo, og bedt dem svare på spørsmål om sin egen hverdag. Vi har fått svar fra 200 lærere fra over 90 forskjellige skoler.

Les også: «Selv seksåringer svarer frekt»

Har det ikke godt

Et av spørsmålene Dagbladet.no stilte lærerne var: «Tror du at du vil fungere i læreryrket fram til du blir 67 år?»

Nesten samtlige svarte nei. Mer og mer byråkrati, store klasser og større arbeidspress er de vanligste grunnene. Eller som en av læreren skriver:

«Har aldri opplevd at lærere som er godt opp i årene har det så veldig godt på arbeidsplassen. Kløften mellom elev og lærer blir for stor. Jeg merker på meg selv at jeg er veldig sliten etter endt dag.

Jeg vet med meg selv at jeg i dag er mye mindre «leken», har mye mindre lyst til å finne på, eller være med på nye opplegg. Jeg har tidligere syntes at klasseturer har vært morsomme, men i dag synes jeg det er tungt å være med på overnattingsturer.»

Drukner i skjemar

Flere mener at Oslo kommune gjør for lite for eldre lærere. En lærer skriver at de ikke er ønsket i skolen, de er «for velutdannede og derved dyre». Mange føler også at de druker i et skjemavelde:

VIL BYTTE JOBB: «Tenker allerede på å bytte yrke og jeg har bare vært lærer i syv år. Det kommer av all hetsen den siste tiden og all forandringen i skolen som hele tiden skaper merarbeid.», skriver en lærer til Dagbladet.no. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
VIL BYTTE JOBB: «Tenker allerede på å bytte yrke og jeg har bare vært lærer i syv år. Det kommer av all hetsen den siste tiden og all forandringen i skolen som hele tiden skaper merarbeid.», skriver en lærer til Dagbladet.no. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

«De lange dagene fører til mye plankekjøring i timene. Særlig fordi all møtetid brukes på tull. Jeg har blitt en dårligere lærer de siste årene. Har verken tid eller overskudd til noe ekstra. Elevene hadde fortjent bedre.», skriver en ungdomskolelærer.

image: - Beintøft å leve i pubertetsracet
VIL IKKE BLI GAMMEL LÆRER:- Jeg kommer ikke til å jobbe som lærer fram til jeg er pensjonist, skriver Dag Andreas Hansen (29) til Dagbladet.no. Han jobber som spesialpedagog på ungdomstrinnet ved Kastellet skole i Oslo.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media