Ampert i Pyreneene:

Beit av jegerens bein i bjørnekrig

- Kommer til folk og husdyr når de ikke har mat.

BJØRNEKRIG: Sauebønder i Pyreneene demonstrerte i september 2019 hva som skjer når sauer og bjørner treffer hverandre i skogen. Foto: Bob Edme / AP / NTB
BJØRNEKRIG: Sauebønder i Pyreneene demonstrerte i september 2019 hva som skjer når sauer og bjørner treffer hverandre i skogen. Foto: Bob Edme / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den bitre og tidvis blodige bjørnekrigen i Pyreneene har kostet to nye ofre:

  • En hunnbjørn er drept med to skudd.
  • En 70 år gammel mann på villsvinjakt er alvorlig skadd. Han fikk revet av leggen på det ene beinet og bittskader i det andre.

Det siste møtet mellom bjørn og mann skjedde lørdag i skogen i Seix i Ariege-området i den franske delen av fjellkjeden, som også strekker seg inn i Spania.

Sky News melder at franske myndigheter har satt i gang etterforskning om hva som skjedde under den blodige konfrontasjonen.

NON STOP: To bjørner lusket utenfor et hjem i California, men så dukket en uventet helt opp. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Dermed har begge sider i den betente striden fått ny ammunisjon - husdyrbønder og lokale jegere på den ene siden og rovdyrforkjempere og myndigheter på motsatt flanke.

Jegeren har forklart at han ble angrepet og skjøt i selvforsvar.

På grunn av jakt var bjørnen på det nærmeste utryddet i Pyreneene. Franske myndigheter hadde en plan om å gjeninnføre bjørn i fjellkjeden sørvest i landet.

Opptøyer og drapstrusler

Det var en hard debatt før de tre første nye brunbjørnene ble hentet fra Slovenia i 1995.

NRKs naturprogram «Verdt å vite» var på reportasje med fagfolk for 15 år siden da franske myndigheter bestemte seg for å innføre fem nye bjørner fra Slovenia for å opp stammen.

FARLIG: Denne kvinnen går nær en bjørn i Yellowstone National Park. Det får alvorlige konsekvenser. Video. Storyful. Vis mer

- Beslutningen om å hente fem nye brunbjørner har resultert i opptøyer, drapstrusler og innbrudd. Våre hjemlige EU-kamper blir bare som oppvarming å regne.

- Utsettingen måtte foregå i nattetid og i dypeste hemmelighet. I Pyrénéene er det nå kamp. Landsby mot landsby, saue-bønder mot turistnæring og aktivister mot myndigheter. Sentrale personer må leve med drapstrusler og honningkrukker med glassbiter og gift er funnet, beskrev NRK da.

BRUNBJØRN: Fanget av viltkamera nær Melles i franske Pyreneene i 2020. Foto: Pays de l'Ours / AFP / NTB
BRUNBJØRN: Fanget av viltkamera nær Melles i franske Pyreneene i 2020. Foto: Pays de l'Ours / AFP / NTB Vis mer

64 sultne bjørner

Debatten er ikke mindre betent nå. I fjor ble det registrert 64 brunbjørner i Pyreneene.

Et medlem i den lokale jegerforeningen forklarte etter lørdagens ulykke hvorfor situasjonen ikke er bedre nå verken for bjørn, folk eller husdyr:

- Det er ikke mat nok til bjørnene å jakte på der oppe nå som bestanden vokser så raskt. Da drar de seg tettere på folk og husdyr.

Lokale medier har ifølge Sky News rapportert at 625 sauer 16 kyr, 17 hester og en hund er drept av sultne bjørner i Pyreneene i perioden januart til oktober i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer