Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bekjemper krim med ord

Med ord og utredninger tar justisminister Aud-Inger Aure og hennes politiske medarbeidere opp kampen mot den økende kriminaliteten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag varslet Aure strakstiltak i kampen mot det økende antallet ran. Og i går lovte statssekretær Bjørn Johan Solbakken at politiet og domstolene skal gjennomgå omfattende strukturelle endringer neste år.

Fra politihold får Dagbladet opplyst at det eneste konkrete i Aures strakstiltak var å følge en mer enn ett år gammel modell Oslo-politiet har utviklet.

Og statssekretær Solbakken er ikke uten videre sikker på at strukturendringen i og for seg får kriminaliteten til å gå ned.

- At kriminaliteten vil gå ned? Nei, vi snakker nå om å skape en mer effektiv organisering for bekjempelse av kriminalitet, sier statssekretær Solbakken til Dagbladet.

Andre tiltak lider

Fra mange hold retter man nå skytset mot Justisdepartementet fordi Aure synes å konsentrere seg ensidig om politiet i arbeidet med å få kontroll med kriminalitetsutviklingen.

Andre åpenbare kriminalitetsforebyggende tiltak, som kriminalomsorg, ettervern eller barne- og ungdomsarbeid må se langt etter mer romslige økonomiske rammer.
- Nei, regjeringen har vært opptatt av bare to ting i høst, kontantstøtten og en framtidig psykiatriplan. Alt annet som kan bidra til å redusere kriminaliteten, for eksempel forebyggende arbeid blant barn og unge, utbygging av ettervern og faglige tilbud for ungdom med store atferdsproblemer, står på stedet hvil. Dette er trist, og det bidrar i alle fall ikke til å redusere kriminaliteten, sier 1. nestleder Bjørn Christiansen i Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere til Dagbladet.

Helse- og sosialpolitikk

Arnt Even Hustad, som arbeider med kriminalstatistikk i Statistisk sentralbyrå, sier det slik:

- Kriminalitet er en indikator på vanskelige levekår i samfunnet. Det snakkes mye om politi, men ikke om nettverk. Kriminalforebyggende tiltak dreier seg like mye om helse- og sosialtiltak som polititiltak.
Her har imidlertid ikke regjeringen kommet opp med friske penger.

Dette er et sårt punkt for statssekretær Solbakken. Han fastholder imidlertid at departementets omfattende arbeid med å foreta en altomfattende strukturendring vil komme folk flest til gode.

- Det er viktig å ha politiet ute i gatene, at politiet er synlig, og at folk får kontakt med politiet når de har vært utsatt for blant annet innbrudd. Her er det snakk om folks tro på politet, sier han.

Løfter

Mens de tre sentrumspartiene la stor vekt på det forebyggende arbeidet i Voksenåsen-erklæringen, har justisminister Aud-Inger Aure så langt konsentrert seg om en omfattende strukturendring av politiet og domstolene.

I Voksenåserklæringen heter det følgende:

«Dersom man skal kunne forebygge og bekjempe kriminaliteten, må barne- og ungdomsarbeid/-vern prioriteres. Det er viktig i tide å fange opp barn og ungdom som er på vei inn i kriminalitet.»
- Det arbeidet lider nederlag i regjeringens budsjettdrøftelser, og er følgelig kraftig forsømt, sier 1. nestleder Bjørn Christiansen i Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling