Bekjempet nazistene på Vågsøy med sekkepipe, sverd og pil og bue

«Gale Jack» var kanskje krigens mest eksentriske kommandosoldat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Navnet på operasjonen kunne neppe ha passet bedre for major John Malcolm Thorpe Flemming Churchill: «Operation Archery», som betyr operasjon bueskyting, var det britiske kommandoraidet mot de tyske styrkene på Vågsøy 27. desember 1941.

Den britiske offiseren hadde for lengst fått tilnavnet «Gale Jack» for sin noe uortodokse opptreden i strid. Denne grytidlige morgenen, i det landgangsstyrkene var i ferd med å treffe land på Vågsøy, tok han frem sekkepipen og spilte «The march of the Cameron Men» før han stormet i land med en håndgranat i den ene hånden og et sverd i den andre.

På ryggen hadde han pil og bue, som på mange måter ble hans varemerke. Forrige gang briten besøkte Norge, var nemlig som deltager i verdensmesterskapet i bueskyting på Bislett stadion i Oslo i 1939.

Som offiser for kommandosoldater, mente han pil og bue var et lydløst og effektivt våpen, med treffsikkerhet på opp mot 200 meter.

Drepte med bue Han er faktisk den siste som offisielt har drept noen med pil og bue i krig. Det skjedde i den franske landsbyen l'Epinette 27. mai 1940. Tyskerne var i ferd med å valse over Frankrike, mens britene desperat forsøkte å evakuere det de kunne over kanalen til England.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Gale Jack» hadde returnert til militæret etter ti år i det sivile som blant annet avisredaktør i Nairobi, modell, filmstatist og bueskytter. I Frankrike gjorde han sin første av mange bemerkelsesverdige opptredener under krigen:

Med et knippe medsoldater gjemte han seg på høyloftet på en låve da de fikk øye på en patrulje bestående av fem tyske soldater. Han trakk fram langbuen og satte en pil rett i brystet på den tyske patruljeføren.

MED SVERD: Mannen het til høyre er «Gale Jack» som stormer med sverdet i hånd, under treningen til raidet mot Vågsøy - også kjent som Måløyraidet i Norge, der Måløy er det største fiskeværet på Vågsøy. Foto: Imperial War Museums
MED SVERD: Mannen het til høyre er «Gale Jack» som stormer med sverdet i hånd, under treningen til raidet mot Vågsøy - også kjent som Måløyraidet i Norge, der Måløy er det største fiskeværet på Vågsøy. Foto: Imperial War Museums Vis mer

Den tyske sersjanten er det siste bekreftede pil og bue-offeret i moderne krigshistorie. Men han er ikke den siste som ble utsatt for «Gale Jack» Churchills noe uvanlige arsenal og opptreden.

- Korrekt antrekk Det bringer oss tilbake til raidet på Vågsøy. På sin andre tur til Norge, denne gangen som sjef for to kompanier med britiske kommandosoldater, kjempet 35 år gamle «Gale Jack» i første linje med sverd og pil og bue. Det fremkommer ikke om han traff med bua. Men han skal ha vært svært aktiv med sverdet.

- Min mening er at enhver offiser som går i kamp uten sitt sverd er ikke korrekt antrukket, har han senere sagt i intervjuer.

Han mente en offisers fremste oppgave var å spre frykt hos fienden og gi mot til sine mannskaper. Hans fryktløshet og framtreden på Vågsøy og i Frankrike ga ham tapperhetsmedaljen «Military cross».

Han var kjent for å gå i kamp iført skotsk kilt som passet til sekkepipen. Men selv «Gale Jack» måtte tilpasse seg den norske vinteren, og lot kilten ligge da han vasset i land på den snøkledde norske øya. Det finnes faktisk et lydopptak av sekkepipespillet hans da han ledet troppene i land.

Sammen med Linge En krysser, fire jagere, fly og 576 mann deltok i raidet. Blant bakkestyrkene deltok Norwegian Independent Company No. 1, bedre kjent som kompani Linge, ledet av kaptein Martin Linge.

Kampene ble hardere enn forventet. De allierte visste ikke at en gruppe hardføre tyske alpejegere gjestet Vågsøy denne julen. De var på permisjon fra østfronten, der de hadde blitt eksperter på skarpskyting og strid i tettbebygd strøk. Noe som førte til at striden ble langvarig og måtte utkjempes fra hus til hus.

ALVOR: Bildet er fra selve operasjonen på Vågsøy. «Gale Jack» var nestkommanderende for landgangsstyrkene, som også bestod av Kompani Linge. Foto: Imperial War Museums
ALVOR: Bildet er fra selve operasjonen på Vågsøy. «Gale Jack» var nestkommanderende for landgangsstyrkene, som også bestod av Kompani Linge. Foto: Imperial War Museums Vis mer

Det endte med britisk seier, tross 22 drepte og 57 skadde soldater, samt åtte nedskutte fly. På tysk side gikk det langt verre. 122 ble drept og 98 tatt til fange. Ti tyske skip ble senket, og fiskeoljeindustrien, som ble brukt til tysk sprengstoffproduksjon, ble sprengt i fillebiter.

Kaptein Martin Linge mistet livet, mens «Gale Jack» ble såret. Men ikke alvorlig. Da de kom hjem, ble han forfremmet til oberstløytnant, og sendt på nye krigseventyr.

Med sverd i hånd I juli 1943 ledet han en bataljon britiske kommandosoldater i felttoget i Italia. På vei mot Salerno skal han sammen med en korporal ha sneket seg inn i byen Molina og overrumplet en stor tysk vaktpost, skrikende og med sverdet i hånden.

De tyske soldatene skal ha blitt skrekkslagne av den brølende britiske oberstløytnanten som sto der med sverd og pil og bue. De overga seg. «Gale Jack» og korporalen kunne marsjere ut av Molina med 42 tyske krigsfanger foran seg.

Tatt til fange Etter felttoget i Italia gikk turen videre til Jugoslavia, der «Gale Jacks» kommandosoldater støttet Titos partisanere fra øya Vis. I mai 1944 organiserte de et raid mot den tyskkontrollerte øya Brac, som endte med at han sammen med seks gjenværende kommandosoldater havnet i en håpløs og fastlåst posisjon, omringet av tyskere, uten sjanse til å komme unna.

Han hadde selvsagt med seg sekkepipa, og bestemte seg for å spille en siste låt, «Will Ye No Come Back Again?». En tysk granat landet midt i blant dem, og drepte alle unntatt «Gale Jack».

Han ble først fløyet til Berlin og avhørt, før turen gikk videre til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Men konsentrasjonsleiren klarte ikke å holde på den eksentriske briten.

Rømte og ble tatt I september 1944 klarte han sammen med en annen britisk offiser å krabbe under piggtrådgjerdet og gjennom en avløpskanal som førte dem ut av konsentrasjonsleiren.

LEGENDE: Slik så han altså ut. John Malcolm Thorpe Fleming «Gale Jack» Churchill var ikke en slektning av statsminister Winston Churchill. Men i tysk fangenskap skal navnet ha gitt ham en høyere status.
LEGENDE: Slik så han altså ut. John Malcolm Thorpe Fleming «Gale Jack» Churchill var ikke en slektning av statsminister Winston Churchill. Men i tysk fangenskap skal navnet ha gitt ham en høyere status. Vis mer

De begynte å gå mot Østersjøen, en tur som tok flere måneder. Ikke langt fra kysten, i byen Rostock, ble de oppdaget og tatt til fange igjen i april 1945. Denne gangen havnet han i en SS-drevet fangeleir i Tyrol.

Da tyskland kapitulerte i mai 1945, fryktet fangene at SS ville henrette dem alle. Men under dramatiske omstendigheter rykket en tysk hæroffiser inn og sikret at SS ikke rakk å gjøre kort prosess på fangene. «Gale Jack» og de andre ble sluppet fri, og begynte på en 150 kilometers marsj til Verona i Italia, der han støtte på den framrykkende amerikanske hæren.

Rakk ikke atombomben Man skulle tro krigen var over for den snart 40 år gamle veteranen. Men hjemkomsten ble kortvarig, ettersom krigen fremdeles raste i Stillehavet. «Gale Jack» ble kommandert til Burma, men rakk bare å komme til India da atombombene ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki.

Japan kapitulerte, og krigen var over. Også for oberstløytnant «Gale Jack» John Malcolm Thorpe Flemming Churchill. Men den bueskytende og sverdsvingende briten lot ikke lufta gå ut av sekkepipen. Han skulle svinge sverdet igjen.

Rett til Midtøsten Han videreutdannet seg til fallskjermjeger, og ble sendt til Palestina som nestkommanderende for en infanteribataljon helt på tampen av det britiske mandatherredømmet i regionen.

Han rakk å gjøre seg bemerket nok en gang, da han sammen med 12 soldater forsøkte å komme jødene til unnsetning under den dramatiske konvoimasakren 13. april 1948.

En stor styrke arabiske militsfolk gikk til angrep på en ubevæpnet konvoi med jødiske sykepleiersker og leger på vei mot Hadassah-sykehuset. Konvoien ble eskortert av den jødiske militsen Haganah.

HUS TIL HUS: Raidet i 1941 ble tøffere enn man hadde regnet med, takket være et tysk alpejegerkompani som var på permisjon fra østfronten. Foto: Imperial War Museums
HUS TIL HUS: Raidet i 1941 ble tøffere enn man hadde regnet med, takket være et tysk alpejegerkompani som var på permisjon fra østfronten. Foto: Imperial War Museums Vis mer

Kampene skal ha vart i sju timer før britene klarte å røykdekke området tilstrekkelig slik at evakueringen kunne begynne. 77 ble drept, men «Gale Jack» skal ha medvirket til at over 700 leger, sykepleiere og studenter kom seg i trygghet.

Surfer videre Da britene trakk seg ut av Palestina reiste «Gale Jack» videre til Australia, der han ble krigsskoleinstruktør. Og selvfølgelig ble han hekta på surfebrett.

Det er derfor ikke overraskende at krigeren, bueskytteren, sverdfekteren og sekkepipespilleren også ble den første surferen som red den berømte tidevannsbølgen på Englands lengste elv, Severn.

Han fikk også en rolle som bueskytter i storfilmen «Ivanhoe» i 1952, slik han også hadde i filmen «The Thief of Bagdad» i 1924. I sistnevnte film spilte han også på sin sekkepipe.

I 1959 pensjonerte han seg fra de britiske styrkene for godt, og slo seg ned i Surrey, der han døde 89 år gammel, på sin 55. bryllupsdag, 8. mars 1996. For selv om hans opptreden kanskje ikke skulle tilsi det, var han også familiemann og gift allerede før raidet på vågsøy. Han fikk to barn.

• Vi begynte å nøste i historien om «Gale Jack» etter at han den siste tiden har fått omtale i flere internasjonale medier. Det ser ut til å være utløst av at den ukjente og tilsynelatende uhøytidlige/useriøse norske nett- og twitterbloggen «Royal Exporers Club» har utropt mannen til en av århundrets eventyrere, i en angivelig bok de skal komme med i sommer. Denne kåringen, og omtalen i kjølvannet av denne, skaper usikkerhet. Men historien er spennende og verd å fortelle på ny. Derfor har vi forholdt oss til kilder og nedtegninger før denne «utnevnelsen». Som for eksempel wikipedias tidligere omtale av både mannen og de ulike hendelsene, Imperial War Museums (der du blant annet finner et langt intervju med «Gale Jack» foretatt etter krigen), denne artikkelen, og nekrologen som stod i The Telegraph i 1996.

I BRANN: Raidet gikk hardrt utover Vågsøy og Måløy. Foto: Imperial War Museums
I BRANN: Raidet gikk hardrt utover Vågsøy og Måløy. Foto: Imperial War Museums Vis mer
TAP: En av norges krigshelter, kompanisjef Martin Linge, omkom i raidet. «Gale Jack» ble skadd, men kom fra det uten varige men. Foto: Imperial War Museums
TAP: En av norges krigshelter, kompanisjef Martin Linge, omkom i raidet. «Gale Jack» ble skadd, men kom fra det uten varige men. Foto: Imperial War Museums Vis mer
STOR STYRKE: Angrepsstyrken bestod av en krysser, fire jagere, luftstøtte og 576 mann. Foto: Imperial War Museums
STOR STYRKE: Angrepsstyrken bestod av en krysser, fire jagere, luftstøtte og 576 mann. Foto: Imperial War Museums Vis mer