Bekjent av giftdrapstiltalte Erik Fallo ble forgiftet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren 2003 ble en bekjent av giftdrapstiltalte Erik Fallo metanolforgiftet. Det skjedde etter at Fallo like i forveien hadde levert vel 2.000 liter uren sprit til sin forretningskompis og medtiltalte Per Erik Fossum.

Dette kom fram da Fallo forklarte seg i Oslo tingrett om sitt forhold til Per Erik Fossum onsdag.

Forgiftningen av kameraten skjedd nesten ett år etter at de første presseoppslagene og dødsfallene om metanolforgiftning dukket opp i september 2002. Fallo sa at han ble forferdet over at kameraten var blitt forgiftet, men han fortalte likevel ikke politiet om sin spritleveranse til Fossum i første omgang. Det var først etter at flere var blitt forgiftet at Fallo opplyste at Fossum hadde et spritlager i Skedsmo.

Fallo ble satt i varetekt i slutten av oktober 2002, men var sluppet ut da han på forsommeren i 2003 leverte 3.600 liter sprit til Fossum. Leveransen skulle gjøre opp det økonomiske mellomværendet mellom de to, siden Fossum hadde vært med på å finansiere oppkjøp av sprit fra Portugal året før, og siden Fossum ikke hadde fått alle de 10.000 literne med sprit de da hadde avtalt.

Kvinnelig laborant

Fallo tok spriten fra et lager han hadde. Dette var sprit han hadde hatt stående og sprit han hadde samlet inn etter at han høsten 2002 forsøkte å få tilbake den spriten hadde solgt samme høst av frykt for at den inneholdt metanol, forklarte han i retten.

For å være sikker på at Fossum ikke fikk metanolholdig sprit, fikk Fallo en kvinnelig laborant i Bærum til å analysere 1.600 liter av de 3.600 literne han etter avtale skulle levere til Fossum på forsommeren. Fallo ville ikke oppgi navnet på kvinnen med den begrunnelse at hun da kunne risikere å miste jobben sin.

Ble beskutt

Laboratorietestene ble påbegynt i februar og var fullført innen 17. mai 2003, forklarte Fallo i retten.

Før laboratorietestene hadde Fallo selv sortert ut 1.600 liter sprit som viste 96 prosent pluss alkoholstyrke, målt ved hjelp av et vanlig alkometer. Sprit av denne styrken gikk for å være fri for metanol i spritsmuglermiljøet, forklarte Fallo.

De 1.600 literne ble på denne måten dobbeltsjekket. Men i det partiet som Fallo leverte Fossum på forsommeren, var det også 2.000 liter ukontrollert sprit. På spørsmål fra aktor, statsadvokat Pål K. Lønseth, hvordan Fallo kunne gjøre det etter alle metanoldødsfallene som var skjedd, viste Fallo til sitt mellomværende med Fossum, til trusler fra miljøet og til at han to år i forveien hadde fått tre skudd i kroppen.

Spylevæske

Fallo forklarte i retten at han helt klart gjorde Fossum oppmerksom på at de 2.000 literne kunne være gift. Han sa han var helt sikker på at denne spriten ikke skulle bli videresolgt. På spørsmål fra aktor om hva denne spriten kunne brukes til, svarte Fallo at den jo kunne brukes som spylevæske.

Da han vinteren 2004 traff Fossum igjen, spurte Fallo om han hadde tømt ut den jævlige giften, og fikk til svar at det skulle han ikke bry seg med.

(NTB)