Bekjent av siktede: - Sjokkert

Naboer beskriver den siktede moskéskytteren (21) som sær, men vanlig.

<strong>SIKTET FOR DRAP OG DRAPSFORSØK:</strong> Mannen i 20-åra har ikke ønsket å forklare seg for politiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SIKTET FOR DRAP OG DRAPSFORSØK: Mannen i 20-åra har ikke ønsket å forklare seg for politiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

21-åringen er siktet for å ha drept søsteren sin, samt drapsforsøk etter å ha avfyrt skudd i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag kveld.

Mannen har ikke ønsket å avgi forklaring til politiet, og har derfor ikke tatt stilling til siktelsen. Politiet opplyste søndag at de etterforsker saken som et terrorforsøk.

- Han har brukt våpen i en moské, han har uttrykt høyreekstreme holdninger, han har uttrykt holdninger i form av hyllest av Quisling og han har vist innvandrerfiendtlige holdninger. Han ville skape frykt. Det gjør at vi ennå ikke konkluderer med at det er en terrorhandling, men etterforsker det som forsøk på terror, sa enhetsleder Rune Skjold.

Dagbladet snakket lørdag med naboer av den siktede, som beskriver ham som en ganske vanlig ung mann.

SKYTING: En person beskrives som lettere skadet etter å ha blitt skutt i en moské i Bærum. En mistenkt gjerningsmann er pågrepet. Video: Tipser Vis mer

- Ingen einstøing

En av naboene gikk på samme barneskole som siktede. Han forteller at han opplevde ham som en person med litt sære interesser, men at det ikke nødvendigvis var på en negativ måte.

En tidligere bekjent av mannen beskriver ham som både utadvendt med venner, men også som sær og reservert. Mannen skal ikke ha vært noen einstøing.

- Jeg er sjokkert, sier mannen.

Politiet undersøkr nå innlegg den siktede har skrevet på ulike nettfora.

Der har han hyllet flere massemordere, blant andre Brenton Tarrant, terroristen som drepte 50 personer i to moskéangrep på New Zealand tidligere i år.

I et av innleggene tar han til orde for å fortsette det han beskriver som en rasekrig, og oppfordrer andre til å ta del i den såkalte kampen.

Forsvarer Unni Fries har ikke ønsket å gi en kommentar søndag.

- Terrorist

I en pressemelding natt til søndag, skriver Islamsk Råd Norge at de på det sterkeste fordømmer angrepet. De kaller mannen i 20-åra en terrorist.

- Han var åpenbart motivert av høyreekstreme holdninger og hyllet terroristen fra New Zealand i et nettforum kort tid før angrepet, skriver Islamsk Råd Norge.

Abdirahman Diriye, leder av Islamsk råd, sier til Dagbladet at flere muslimer har vært redde for at noe slik kunne skje.

- Vi har hatt økt beredskap og samarbeid med politiet etter Christchurch, men det har åpenbart ikke vært nok, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer