Birgitte Tengs- og Tina Jørgensen-sakene:

Bekjent om siktelsen: - Veldig overraskende

En kvinne i samme miljø som den siktede mannen, beskriver ham som hyggelig og høflig.

TENGS-SAKEN: Mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen anker fengslingen, forklarer forsvarer Stian Kristensen. Video: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

- Han har alltid vært veldig hyggelig og høflig. Det samme sier andre i miljøet som har kjennskap til ham.

Det sier en kvinne til Dagbladet, om mannen i 50-åra som nå er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Mannen er også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2005. Han nekter straffskyld for begge forholdene.

- Vi har aldri snakket om noe annet, men jeg opplevde ham som svært oppmerksom og profesjonell, sier kvinnen.

Hun ønsker å være anonym. De to kjente hverandre gjennom en felles hobby og er begge bosatt på Vestlandet.

- Det var veldig overraskende da jeg hørte at han var siktet, sier kvinnen.

Tidligere straffedømt

Den siktede mannen er tidligere dømt for blant annet vold og utuktig atferd, og har hatt en atferd/framgangsmåte - eller modus - som samsvarer med hva politiet tror skjedde med Birgitte natt til 6. mai 1995.

I en dom fra 2005, som Dagbladet har fått tilgang til, ble han dømt til fengsel i sju måneder, etter å ha begått et grovt innbrudd og tyveri fra flere kvinner.

Kvinneklær og -sko var blant gjenstandene han stjal.

- Siktede føler at han nå er i stand til å forstå det gale han gjør, og at han nå kommer til å holde opp, heter det i dommen fra 2005.

SIKTET: Dette vet vi om mannen i 50-årene siktet for drapet på Birgitte Tengs, og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen. Foto / reporter: Julie Tran. Reporter: Audun Hageskal / Dagbladet Vis mer

Han var også innkalt som vitne i både Birgitte- og Tina-saken på et tidlig tidspunkt, men ble ikke tillagt vekt i etterforskningen, selv om den lokale lensmannen hadde ham på sin mistenkt-liste.

Han har også gjentatte ganger vært anonymt omtalt som gjerningspersonkandidat i bøker, podkaster og TV-serier. Han har hver gang avvist påstandene om at han har noe med drapene å gjøre.

SIKTET: Mannen i 50-åra nekter straffskyld. Foto: Privat
SIKTET: Mannen i 50-åra nekter straffskyld. Foto: Privat Vis mer

«Jeg har verken noe med Tina- eller Birgitte-drapet å gjøre. Det er fortida mi som gjør at jeg trekkes inn i disse sakene. Jeg vet at mange snakker dritt om meg, men jeg prøver å heve meg over det», sa den nå siktede mannen til politiet i 2013, ifølge Erlend Frafjords bok om drapet på Tina Jørgensen.

- Sær einstøing

En tidligere klassekamerat av den siktede husker ham som en sær einstøing, og en som «har gjort ting på kanten».

- Han var litt skrue, og holdt seg alltid for seg selv. Dersom han hadde venner, var det for en kort periode, og alltid folk som var yngre enn ham, har mannen tidligere fortalt Dagbladet.

BOSTED: Mannen er bosatt på Vestlandet. Foto: Dagbladet
BOSTED: Mannen er bosatt på Vestlandet. Foto: Dagbladet Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med naboer og bekjente av mannen på hjemstedet hans, hvor han bor i en enebolig. De underbygger bildet av en einstøing.

- Han holder seg mye for seg selv, sa en nabo - som understreker at mannen slår av en prat når de møtes i nabolaget.

- Han er hyggelig, sa naboen.

Den siktede mannen sitter nå varetektsfengslet i Åna fengsel. Han har anket fengslingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer