Bekjent om terrorpågrepet: - En religiøs og snill mann

En 42-åring fra Drammen blant de siktede i Krekar-saken.

 PÅGREPET:  42-åringen bosatt i Drammen ble pågrepet i dag tidlig. Han benekter straffeskyld. Foto: Drammens Tidende
PÅGREPET: 42-åringen bosatt i Drammen ble pågrepet i dag tidlig. Han benekter straffeskyld. Foto: Drammens TidendeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag meldte NRK om at to norske statsborgere hadde blitt siktet og pågrepet for terrorplanlegging.

De to er blant 17 arresterte i europeiske land og skal ha tatt del i et internasjonalt nettverk ved navn Rawti Shax ledet av Mulla Krekar, ifølge italiensk politi.

- Vennlig og hjelpsom En av disse er en 42-åring fra Drammen.

Hans naboer og bekjente uttrykker stor overraskelse over at han, ifølge Drammens Tidende, ble arrestert av politiet klokka 05.30 til morgenen i dag.

- Han er svært religiøs, men vennlig og veldig hjelpsom. Han virket som en snill person. Jeg blir veldig overrasket om han har vært involvert i noe så ondt som terror, sier en av de Dagbladet har vært i kontakt med.

Etter det Dagbladet erfarer skal 42-åringen ha vært en stillferdig og privat person utad.

Mannen har bodd i et rolig villastrøk i Drammen i flere år og nekter nå straffeskyld.

Deltok i gudstjenester Yusuf Hassan Hussein, imam og leder for Den islamske kurdiske foreningen i Drammen, forteller at han jevnlig deltok i gudstjenestene arrangert av foreningen.

- Han kom, var med på bønnen og så gikk han. Han var ingen sentral skikkelse hos oss og holdt ikke bønner selv, sier Hussein til Dagbladet.

Ifølge imamen holdt 42-åringen stort sett for seg for seg selv, uten å gi uttrykk for ekstreme meninger i moskéen.

- Det ville jeg aldri ha tillatt, sier Yusef Hassan Hussein og legger til at han kommer til å undersøke saken nærmere med sine medlemmer.

Samarbeid mellom Italia og PST Pågripelsen av 42-åringen og en 38-åring fra Fredrikstad kommer etter flere års samarbeid mellom italiensk politi og PST.

- De to og Krekar er siktet etter italienske straffebestemmelser, som etter norsk lov vil kunne rammes av lovgivningen om terrorforbund. De ønskes utlevert til Italia for straffeforfølging der, sa politiadvokat Signe Alling under en pressekonferanse tidligere i dag.

- Bare påstander Mulla Krekar selv ble pågrepet i natt i Kongsvinger fengsel, også siktet for internasjonal terrorisme.

Den nye organisasjonen skal, ifølge siktelsen, være en forlengelse av gruppen Ansar al-Islam, en organisasjon som Krekar tidligere har ledet i Irak.

De 17 pågrepede holdt kontakt med hverandre over nettet og planla blant annet angrep i Norge, ifølge italiensk politi.

Hans advokat Brynjar Meling har tidligere omtalt siktelsen som et resultat av rene påstander.

- Dette blir framstilt som nye ting, men det er bare et oppgulp fra gamle anklager. Det er nye beviser. Det er bare påstander og vi har enda ikke fått sett noen beviser for det som nå er framlagt, sier han.