TERROR: Fra Salman Abedis hjem sør i Manchester til Manchester Academy er det drøye 5 km. Men ifølge Reuters skal Abedi ha kommet med toget fra London tidligere på dagen, mandag. Foto: Google Maps
TERROR: Fra Salman Abedis hjem sør i Manchester til Manchester Academy er det drøye 5 km. Men ifølge Reuters skal Abedi ha kommet med toget fra London tidligere på dagen, mandag. Foto: Google MapsVis mer

Bekjente om den terrormistenkte: - Salman? Det forbauser meg

Salman Abedi skal være mannen bak selvmordsbomben i Manchester. Det overrasker flere av dem som kjente ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Manchester bekreftet tidlig tirsdag kveld at de mistenker at det var 22 år gamle Salman Abedi som sprengte seg selv i lufta inne i foajén i Manchester Arena mandag kveld.

Bombeangrepet kostet 22 mennesker livet. I tillegg er 59 personer skadd, 12 av dem barn under 16 år.

Foreldre fra Libya

Politiet skal ha sikret seg bilder fra overvåkningskameraer som viser at 22-åringen går inn i Manchester Arena.

Bildene skal også vise at 22-åringen hadde med seg bomben i en bag. Bomben beskrives som hjemmelaget, og stabil nok til å bli transportert. Det antas at bomben ble konstruert i Storbritannia.

Manchester Evening News skriver at bomben var pakket med bolter og skruer for å gjøre mest mulig skader. Mange av de skadde skal ha fragmenter av metall i kroppen.

- Det er som en håndgranat eller en avsagd hagle. Hvert fragment er et våpen i seg selv. Det er som hundre kuler kommer ut på en gang, sier en kilde til avisen.

Terroristen skal ha hatt identifikasjonspapirer på seg da han sprengte seg selv i luften.

Eksperter er enige om at bombeangrepet er «sofistikert»

STERKE SCENER: Vitner beskriver hva som skjedde da en bombe eksploderte under en Ariana Grande-konsert i Manchester mandag kveld. Video: CNN. Vis mer

Reuters skriver at Abedi skal ha tatt tog fra London til Manchester tidligere på dagen mandag.

Den terrormistenktes foreldre skal være født i Libya, men flyktet fra Kadhafis regime til London. Siden flyttet de til Manchester, der Salman Abedi ble født på nyttårsaften i 1994, ifølge BBC.

Ifølge The Telegraph er Abedi nest eldst i en søskenflokk på fire. Han har to eldre brødre og en lillesøster.

Han var student ved Stanford University, ifølge Manchester Evening News.

- Alle ved universitetet er sjokkerte og triste etter hendelsen i går kveld. Våre tanker er med de involverte, deres familier og deres venner. Vi har gitt, og kommer til å fortsette å gi, støtte til alle studenter og ansatte som er berørt, sier Sam Grogan, rektor ved skolen.

- Forbauser meg

Medlemmer av det libyske samfunnet i Manchester beskriver den mistenkte terroristen som en litt tilbaketrukket, hengiven ung mann.

NAVNGITT: mannen som mistenkes å stå bak selvmordsangrepet i Manchester i går identifisert som Salman Abedi, bekreftet politiet på en pressekonferanse i kveld. Video: CNN Vis mer

Og selv om flere mistenkte at en libyer, kanskje en av de unge mennene som kjempet under revolusjonen i 2011, kunne stå bak selvmordsbomben, falt ikke mistanken på Abedi.

- Salman? Det forbauser meg. Han var en stille gutt som alltid opptrådte respektfullt overfor meg. Broren hans er utadvendt, mens Salman er veldig stille. Det var så usannsynlig at han skulle gjøre noe sånt, sier en i miljøet til The Guardian.

IS har påtatt seg ansvaret for terrorangrepet, men britisk politi har ikke lyktes i å bekrefte at det faktisk stemmer.

- En kalifat-soldat lyktes i å plassere eksplosiver midt blant en samling korsfarere i den britiske byen Manchester, en hevn for Allahs religion, i et forsøk på å terrorisere de vantro og som et svar på deres overgrep mot muslimers land, skriver IS.

- Konfronterte jihadistisk ideologi

Salman Abedis far skal være en kjent person i miljøet rundt moskeen Didsbury, og han skal ha tatt sterk avstand fra IS.

- Han vil være veldig forferdet. Han var alltid veldig konfronterende mot jihadistisk ideologi, og denne IS-tingen er ikke engang jihad, det er kriminalitet, sier en person til The Guardian.

- Men hva var det han holdt på med når han drepte alle menneskene? Det må ha vært noen som påvirket ham.

- Familien flyttet tilbake

Reuters har vært i kontakt med en amerikansk myndighetskilde som sier at etterforskerne har undersøkt hvorvidt Abedi har reist tilbake til Libya og om han har vært i kontakt med IS der. Nyhetsbyrået har også snakket med Abdalla Yousef, talsmann for moskeen Didsbury, som forteller at Salman Abedis far og bror har vært i moskeen, men at 22-åringen gikk i en annen moské.

- Jeg har klart å finne en person som kjenner familien. Han bekreftet at faren, søsteren og resten av familien har flyttet til Libya og at de dro ned dit etter revolusjonen og etter at Kadhafi ble drept.

Yousef sier også at det er mulig at de to brødrene kan ha reist fram og tilbake mellom landene siden familien angivelig flyttet tilbake.

I løpet av onsdagen gjennomsøkte politiet to adresser i Manchester. På den ene adressen, i Fallowfield sør i London, gjennomførte politiet en kontrollert sprengning. Dette er også adressen Abedi skal ha bodd på.

Fant kjemibøker

Dagbladet var til stede da kriminalteknikere undersøkte eiendommen. De gjennomgikk blant annet søppelbøttene utenfor boligen. Der fant de flere bøker, som «Know Your Chemicals», «Dangerous Goods Emergency Action Cod List 2015» og «Jane's CBRN Response Handbook»

Sistnevnte er en bok som skal være tiltenkt ansatte hos nødetatene, samt dem som er involvert i CBRN-hendelser, som altså involverer kjemiske, biologiske og radiologiske trusselstoffer eller nukleære trusler.

Politiet har også gjennomsøkt leiligheten til Abedis 23 år gamle bror i Chorlton i Manchester.

Tidligere onsdag bekreftet politiet at de har pågrepet en 23-åring i forbindelse med bombeangrepet. Hva slags tilknytningen har til bombeangrepet eller Salman Abedi er ikke kjent.