Frp om Elvestuens oljerevers i nord:

- Beklagelig synsing

- Ola Elvestuen uttaler seg ikke på vegne av hele regjeringen. Det er ytterst beklagelig, sier Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann Terje Halleland.

Oslo  20180429.
Terje Halleland (Frp) på landsmøte søndag ettermiddag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20180429. Terje Halleland (Frp) på landsmøte søndag ettermiddag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

- Jeg blir veldig skuffet over at Ola begynner å konkludere på egne vegne i en sak som ligger til behandling i regjeringen, sier Halleland.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) slår i dag fast overfor Dagbladet at Barentshavet nord må få varig vern og at grensen for iskanten må flyttes sørover. Det betyr i praksis stans i nye områder for oljeaktivitet og det kan bety at allerede tildelte letekonsesjoner vil måtte reverseres.

- Regjeringen legger fram forvaltningsplan for Barentshavet neste år. Der må vi sette en tydelig og streng grense for oljeaktivitet mot nord, sier Venstre-statsråden.

- Veldig uheldig

Halleland er dypt uenig i Elvestuens oljebremsing, og kritisk til at utspillet kommer nå:

- Jeg er en raus mann som mener at man av og til skal få lov til å synse. Men er du statsråd, og du har et dagsaktuelt arbeid løpende som dessuten veldig mange i norsk næringsliv venter på utfallet av, ja da er det veldig uheldig at du som statsråd går ut og synser på denne måten, sier Halleland til Dagbladet.

- Denne saken har veldig stor betydning for næringen i nord. Det er forunderlig at statsråden går ut og begynner å konkludere på vegne av seg selv. Han skal snakke for hele regjeringen, men i denne saken har han ikke regjeringen med seg. I hvert fall ikke så vidt jeg vet, sier Frp-politikeren som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Mann nok

Halleland sier at det er enighet mellom regjeringspartiene om at det ikke skal være oljeaktivitet i nærheten av iskanten. Men å flytte den, blir en helt annen sak.

- Vi snakker jo om den fysiske iskanten, der det er en biologisk annerledeshet og et dyreliv som vi er enige om å ta vare på. Når iskanten faktisk beveger seg nordover, da flytter dyrelivet etter. Så når Elvestuen drar en strek på et kart, går han i prinsippet bort fra prinsippet om å være forsiktig ved iskanten, argumenterer Halleland.

- Hvis Elvestuen bare er ute etter å begrense arealet der det er leting, så får han være mann nok til å si det rett ut. Og ikke skylde på iskanten.

For eller mot klima

Varig vern av Barentshavet nord kan Halleland heller ikke være med på:

- Jeg er tilhenger av kunnskapsbaserte beslutninger. Så da får vi hente inn ekspertuttalelser, både for og mot, og deretter treffe en beslutning. Varig vern kan få betydning for fiskeri og andre næringsinteresser, så dette må vurderes nøye, sier han.

Frp-politikeren som er valgt inn på Stortinget fra oljefylket Rogaland, mener at Elvestuen gjør klimasaken en bjørnetjeneste.

- Dette bidrar til en polarisert debatt. Regjeringen gjør jo veldig mye, men dette utspillet fra Elvestuen skaper et inntrykk av at du enten er for eller mot klima. Det er veldig uheldig, sier Halleland.

- Desperat

SV-leder Audun Lysbakken mener, i likhet med Halleland, at Elvestuen neppe har hele regjeringen bak seg:

DESPERAT: SV-leder Audun Lysbakken mener Elvesuten driver desperat grønnvasking av regjeringens klimapolitikk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DESPERAT: SV-leder Audun Lysbakken mener Elvesuten driver desperat grønnvasking av regjeringens klimapolitikk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Dette er nok en desperat avledningsmanøver fra Venstre. Elvestuen prøver nok en gang å grønnvaske regjeringens svarte politikk. Hvor mange ganger tror han at vi lar oss lure? Nå må vi bare vente på hvor lang tid det tar før Erna Solberg kommer ut av statsministerboligen og skyter ned Elvestuens utspill, slik hun gjorde da han lanserte et nytt klimamål, sier Lysbakken til Dagbladet.

Han har følgende oppfordring til Venstre og resten av regjeringen:

- I dag står de streikende ungdommer på plenen foran Stortinget og rundt om i hele landet og krever handling. Nok en gang vil regjeringspartiene klappe ungdommen på skuldra og si det er bra de engasjerer seg. Vårt budskap til regjeringen er: Engasjer dere sjøl. Gjør jobben deres. Kutt utslippene.