Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Beklagelig

Miljøvernminister Børge Brende mener Norge burde vært varslet om den russiske atomubåten som havarerte i Barentshavet i natt. Ni personer er funnet omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Russisk ubåt sank i Barentshavet
 • Russland vil heve ubåt Miljøvernministeren sier at selv om havariet ved innløpet til Murmanskfjorden lørdag morgen ikke fører til noen akutt fare for forurensning til vann og luft, mener han at ubåten der den nå ligger på lengre sikt er en kilde til forurensning.

  - Og dette er etter mitt syn nok til at Norge skulle blitt varslet, sier Brende, som sier at regjeringens tanker i første rekke går mot dem som har mistet sine kjære.

  Varslet via media


  Det var norske medier som lørdag morgen tok kontakt med direktør Ole Harbitz i Statens strålevern og orienterte ham om nyhetsmeldingene om den havarerte atomubåten. Harbitz sier til NTB at han tror russerne legger nivået for varsling av slike hendelser høyt, og at manglende varsling mot Norge trolig skyldes at russerne mener at det overfor Norge ikke foreligger noen akutt forurensningsfare.

  Denne varslingsholdningen sier Harbitz han ikke er bekymret over, og mener at Statens strålevern i så måte ikke har noen høne å plukke med russerne.

  Brende uenig


  Brende har i likhet med Harbitz merket seg at Russland har lagt listen for varsling høyt, men er uenig i at den skal ligge så høyt.

  - Formelt sett har ikke Russland brutt bestemmelsene i varslingsavtalen mellom våre to land, men russerne definerer praktiseringen av avtalen annerledes enn oss, sier Brende.

  Miljøvernministeren sier at hendelsen minner oss om at Russland også praktiserer en annen standard enn Norge når det gjelder transport langs kysten. Det foreligger ingen akutt forurensningsfare, men den norske regjeringen legger stor vekt på at det havarerte fartøyet må overvåkes på en skikkelig måte.

  - Utviklingen viser at søkelyset må settes på skipstransporten i Barentsregionen, og at Norge og Russland fortsatt har et stykke vei å gå før den ti år gamle samarbeidsavtalen fungerer slik intensjonene er, sier miljøvernminister Børge Brende til NTB.

KRITISK: Miljøvernminister Børge Brende sier norske myndigheter skulle vært varslet om ubåt-havriet i Barentshavet. Foto: SCANPIX
TIL GRUNNS: En russisk ubåt havarerte i Barentshavet natt til lørdag. Foto: SCANPIX