- Beklager at han ikke rakk å bombe høyblokka før ferien

Anders Behring Breivik hadde håpet på å drepe flere enn han klarte 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenfor Ila fengsel i dag sa Anders Behring Breiviks forsvarere at den terrortiltalte Oslo-mannen som drepte 69 personer 22. juli i fjor at han i retten vil beklage at han ikke gjorde mer.

Advokat Geir Lippestad understreket viktigheten av at hans klient får god mulighet til å forklare seg, selv om det kan bli krevende for tilhørere, overlevende og offentligheten.

- Han kommer til å si noe om hva han kunne tenkt seg å gjøre om han fikk fullt armslag, sier Lippestad.

Angrer ikke Medforsvarer Odd Ivar Grøn sier Breivik har sagt at han ikke ønsker å fremstå som noen angrende synder.

- Han ønsker å stå for det han har gjort. Han har vel et ideal på hvordan en slik aksjon skal være og ønsket å gjøre større skade enn det han klarte, sier Grøn til Dagbladet.

- Han så nå at han hadde ønsket å gjøre mer ut av operasjonen han gjorde, både i Oslo og på Utøya. Han sa han hadde ønsket å gjøre det før ferien, da det ville vært flere på jobb i regjeringskvartalet, sier Grøn.

Mellom 100 og 700 Dette strider Breiviks tidligere utsagn om at han ringte politiet to ganger fra Utøya fordi han følte han hadde gjort nok for å få verdenspressens oppmerksomhet.

I avhør har Breivik sagt at han trodde han kunne drepe mellom 100 og 700 personer. Terroristen bruker begrepene «worst case», «expected case» og «best case» om de tre utfallene han så for seg.

Han har i avhør også oppgitt en rekke andre mål han så for seg, blant annet Slottet.

- Blid og fornøyd Breivik møtte i dag forsvarerne etter at konklusjonen til de nye sakkyndige om at de vurderer 33-åringen som tilregnelig. Breivik hadde fulgt saken på TV og det var en svært fornøyd massemorder som møtte forsvarerne.

- Han var blid og fornøyd og sa at det var kjempebra, sier Grøn.

Forsvarerne og 33-åringen diskuterte rapporten, vitnelisten og den kommende rettssaken.

- Han er opptatt av hvordan det vil bli, for eksempel hvordan den første dagen vil bli. Han forbereder seg til å forklare seg fritt, men vet at han vil få spørsmål i tillegg. Forklaringen hans vil bli veldig viktig nå og vi regner med at han vil få god anledning til å forklare hvorfor han har gjort det han har gjort, sier Grøn.

MASSIVE ØDELEGGELSER: Regjeringskvartalet fikk massive ødeleggelser og åtte personer ble drept 22. juli. Foto: Berit Roald/Scanpix
MASSIVE ØDELEGGELSER: Regjeringskvartalet fikk massive ødeleggelser og åtte personer ble drept 22. juli. Foto: Berit Roald/Scanpix Vis mer