- Beklager at Irak-informasjonen var feil

USAs tidligere utenriksminister om den famøse FN-talen og tida før Irak-invasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Colin Powells ettermæle vil for alltid være merket av forestillingen han holdt i FNs Sikkerhetsråd 5. februar 2003.

I et velkoordinert lysbildeshow, også omtalt som «Powellpoint», forsøkte han å overbevise resten av verden om at Irak skjulte masseødeleggelsesvåpen.

Senere har dette bildet slått kraftige sprekker. Det var ingen miltbrannlagre eller mobile laboratorier i Saddams regime.

I et åpenhjertig intervju med magasinet GQ forteller den tidligere utenriksministeren om tida før den andre Irak-invasjonen.

Powell snakker ut om hvordan han forsøkte å advare andre i Bush-administrasjonen om at USA ikke hadde kapasitet nok til å ta Irak på egen hånd. Han forteller også om hvordan han – noe motvillig – fikk klarsignal til å gå til FN med Irak-spørsmålet.

Det var da det skjedde. Colin Powell slo i bordet med satellittbilder over Iraks påståtte skjulte våpenlagre. Bilder som skulle overbevise om at krig var eneste løsning.

- Jeg visste ikke at den ikke var korrekt. Alle brukte den. CIA sa det samme for to år siden. Jeg ga kanskje den mest presise framstillingen av den etterretningsinformasjonen vi hadde. Men saken er at en god del av det var feil, og jeg er lei for det var feil, sier Powell til herrebladet.

Advarte internt mot invasjonen

ADVARTE: Tidligere utenriksminister Colin Powell sier i et intervju med magasinet GQ at han advarte internt i Bush-administrasjonen mot Irak-krigen. Foto: AP Photo/Vincent Michel/SCANPIX
ADVARTE: Tidligere utenriksminister Colin Powell sier i et intervju med magasinet GQ at han advarte internt i Bush-administrasjonen mot Irak-krigen. Foto: AP Photo/Vincent Michel/SCANPIX Vis mer

I de tre årene etter at president Bush valgte Condoleezza Rice som utenriksminister og Powell forlot Det hvite hus, har 70 år gamle Powell brukt tida på foredragsvirksomhet og rådgivning.

På behørig avstand fra Bush-administrasjonen har han fulgt utviklingen i Irak etter den USA-ledete invasjonen i 2003. Powell sier han i de hektiske månedene før krigen advarte mot at USA ikke hadde styrker nok til å ta Irak, eller til å takle problemene som ville følge i kjølvannet av en invasjon.

En dag fikk han nok og ringte general Tommy Franks.

- Jeg burde ikke gjort det, men jeg gjorde det. Jeg sa: «La oss snakke oss generaler i mellom.»

General Tommy Franks svarte med å umiddelbart ringe forsvarsminister Donald Rumsfeld, som igjen mente at herrene burde diskutere Powells bekymringer med presidenten. I et rom fullt av sikkerhetsrådgivere og militære ble det avgjort at USA hadde nok soldater til å ta Irak.

- De hadde rett når det gjaldt å ta Bagdad. Jeg hadde aldri noe spørsmål omkring det. Mitt spørsmål var: «Har dere virkelig tenkt i gjennom det som kommer etterpå». Det var det vi ikke gjorde. Og det var det store feilgrepet, sier Powell til magasinet.

Powell sier amerikanerne ikke responderte skikkelig da de første tegnene på organisert opprør kom i Irak. I dag mener han det hersker borgerkrig i landet han selv la grunnlaget for å gå til krig mot.

- Terror kan ikke forandre oss

- Beklager at Irak-informasjonen var feil

Seks år etter Bush-administrasjonen innledet krigen mot terror, er ikke Powell lenger så sikker på om terror er den største globale trusselen vi står overfor.

- Hva er den største trusselen mot oss? Folk vil si at det er terror. Men er det noen terrorister i verden som kan forandre det amerikanske levesettet eller vårt politiske system? Nei. Kan de ødelegge en bygning? Ja. Kan de drepe noen? Ja. Men kan de forandre oss? Nei. Bare vi kan forandre oss selv, sier Powell.

På tross av at han har hatt flere møter med den demokratiske presidentkandidaten, Barack Obama, avviser Powell alle spekulasjoner om at han er på vei inn i politikken igjen.

- Jeg er ikke på utkikk etter en jobb. Jeg har et fantastisk liv, sier den 70 år gamle tidligere utenriksministeren til GQ.

BEVISENE: 5.februar invasjonsåret fikk FNs Sikkerhetsråd se bevisene på at Iraks hemmelige våpenarsenal.
<B>I SKVIS:</B> Under tida som utenriksminister måtte Powell ofte kjempe mot Dick Cheney og Donald Rumsfeld om utforming av USAs utenrikspolitikk.
POWELLPOINT: Colin Powell fikk grønt lys til å ta Irak-spørsmålet til FN. Vinteren 2003 forsøkte han å overbevise verden om at Irak skjulte masseødeleggelsesvåpen.