Beklager at Nobelprisen gikk til dyreforsøk

Live Kleveland i Dyrevernalliansen sier det er et etisk paradoks at Nobelprisen i medisin har gått til forskere som gjør inngripende forsøk med dyr.

FÅR KRITIKK: Nobelprisvinnerne i medisin, May-Britt og Evard Moser får kritikk for å bruke rotter i sin forskning.
FÅR KRITIKK: Nobelprisvinnerne i medisin, May-Britt og Evard Moser får kritikk for å bruke rotter i sin forskning.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi synes det er trist at Nobelprisen går til forskning som er basert på så inngripende dyreforsøk, sier jurist og informasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen til Dagbladet.

I går ble det offentliggjort at ekteparet May-Britt og Edvard Moser ved NTNU i Trondheim er tildelt årets Nobelpris i medisin sammen med den London-baserte forskeren John O'Keefe. De har brukt rotter som forsøksdyr i sine studier.

- Frykt og stress Dyrevernalliansen har fulgt disse forsøkene over flere år.

- I våre arkiver finnes det flere protokoller om deres forsøk. Det dreier seg blant annet om å plassere store implantater i hjernen til rottene. Det er forsøk som forårsaker frykt og stress i drukningslabyrinter og forsøk som involverer ødeleggelse av deler av hjernen, sier Live Kleveland.

Hun viser samtidig til at det i dag foregår høykvalitetsforskning ved hjelp av alternative metoder til dyreforsøk.

- Vi har mange eksempler på det. I Norge er det gjort brannskadeforskning ved hjelp av alternative metoder. Internasjonalt er det gjort studier ved hjelp av kunstig blodomløp og kunstige organer. Det foregår masse forskning i dag som gjøres uten bruk av forsøksdyr.
 
- Helt i front i verden Edvard Moser, som satt på et fly og ante ingenting da Nobelprisen ble hans, sier til Dagbladet at så godt som all biomedisinsk grunnforskning blir gjort med dyr.

- All vår grunnforskning blir gjort med dyr fordi de er så like oss mennesker. Jeg tror ikke mange rotter og mus i verden har det så godt som de vi bruker i vår forskning. Noen kaller dyrenes bosted som fem stjernes luksushotell. Jeg tror vi er helt i front i verden når det gjelder dyrehelse og dyrevelverd. Vi har ansatte dyrepassere og veterinærer som griper inn hvis noe skulle gå galt, sier Moser.

- Etisk paradoks Dyrevernalliansen kan ikke påvise at de funn som har gjort at ekteparet May-Britt og Edvard Moser kunne vært gjort uten bruk av rotter.

- Nei, vi kan ikke det. De har sikkert gjennomført nyttig forskning, men vi tror likevel at de vil bli fordømt i ettertiden for uetisk bruk av forsøksdyr. Vi mener det er et etisk paradoks at denne forskningen blir utført på dyr som likner på mennesker. Samtidig ville denne forskningen vært ansett som uetisk dersom den ble utført på mennesker. Det er et betydelig tankekors, sier Live Kleveland.

Dyrevernalliansen viser til at Norge brukte 5,5 millioner forsøksdyr i Norge i2013. De fleste forsøksdyrene var fisk, men det blir også brukt pattedyr som rotter, mus, kaniner og flere andre arter. Det skriver Vikebladet, som omtalte denne saken først.

Veterinær og sekretariatsleder Adrian Smith ved det nasjonale kompetansesenteret Norecopa sier at dyreforsøkene til ekteparet Moser er blitt vurdert av fagekspertise og at de er blitt tillatt fordi det ikke har vært mulig å gjennomføre studiene med alternative metoder.

- Har utmerket seg Norecopa er den nasjonale konsensus-plattformen for erstatning, reduksjon og forbedring av dyreforsøk. Sekretariatet for Norecopa ligger i Veterinærinstituttet.

- Vi tildeler en årlig pris til forskere som har utmerket seg med tiltak for å erstatte, redusere eller forbedre dyreforsøk. Ekteparet Moser var i år nominert til denne prisen fordi de har ivaretatt sine rotter på en utmerket måte. Jeg har forstått det slik at det ikke finnes en kunstig hjerne som det er mulig å gjøre målinger i på samme måte som forskerne har gjort med hjernen til rottene, forteller Adrian Smith.

TRIST: Informasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernallisansen sier det er trist at Nobelprisen har gått til studier som er basert på dyreforskning.
TRIST: Informasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernallisansen sier det er trist at Nobelprisen har gått til studier som er basert på dyreforskning. Vis mer
GODTATT: Professor Adrian Smith sier at bruken av forsøksdyr er godtkjent av eksperter.

Foto: NINA HANSEN/Dagbladet
GODTATT: Professor Adrian Smith sier at bruken av forsøksdyr er godtkjent av eksperter. Foto: NINA HANSEN/Dagbladet Vis mer