Beklager at Nobelprisen gikk til dyreforsøk

Live Kleveland i Dyrevernalliansen sier det er et etisk paradoks at Nobelprisen i medisin har gått til forskere som gjør inngripende forsøk med dyr.

FÅR KRITIKK: Nobelprisvinnerne i medisin, May-Britt og Evard Moser får kritikk for å bruke rotter i sin forskning.
FÅR KRITIKK: Nobelprisvinnerne i medisin, May-Britt og Evard Moser får kritikk for å bruke rotter i sin forskning. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi synes det er trist at Nobelprisen går til forskning som er basert på så inngripende dyreforsøk, sier jurist og informasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen til Dagbladet.

I går ble det offentliggjort at ekteparet May-Britt og Edvard Moser ved NTNU i Trondheim er tildelt årets Nobelpris i medisin sammen med den London-baserte forskeren John O'Keefe. De har brukt rotter som forsøksdyr i sine studier.

- Frykt og stress Dyrevernalliansen har fulgt disse forsøkene over flere år.

- I våre arkiver finnes det flere protokoller om deres forsøk. Det dreier seg blant annet om å plassere store implantater i hjernen til rottene. Det er forsøk som forårsaker frykt og stress i drukningslabyrinter og forsøk som involverer ødeleggelse av deler av hjernen, sier Live Kleveland.

Hun viser samtidig til at det i dag foregår høykvalitetsforskning ved hjelp av alternative metoder til dyreforsøk.

- Vi har mange eksempler på det. I Norge er det gjort brannskadeforskning ved hjelp av alternative metoder. Internasjonalt er det gjort studier ved hjelp av kunstig blodomløp og kunstige organer. Det foregår masse forskning i dag som gjøres uten bruk av forsøksdyr.  - Helt i front i verden Edvard Moser, som satt på et fly og ante ingenting da Nobelprisen ble hans, sier til Dagbladet at så godt som all biomedisinsk grunnforskning blir gjort med dyr.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer