Beklager dypt og inviterer til møte med familien

Direktør Liv Valstrand ved St. Hanshjemmet alders- og sykehjem i Oslo inviterer i dag de pårørende til et møte. Hun bekrefter at det ikke er utstedt dødsattest etter Gudrun Bäckströms bortgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under dagens møte vil Valstrand gå igjennom hva som skjedde da Gudrun Bäckström (91) døde sist fredag. Valstrand er direktør i Kommunal konkurranse, firmaet som leverer pleie- og omsorgstjenester til St. Hanshjemmet.

- Det er en opplevd virkelighet de pårørende beskriver. Det må jeg respektere, samtidig har jeg behov for en samtale med familien for å høre direkte fra dem hva de har opplevd. Slik at vi kan lære noe av dette, sier Liv Valstrand til Dagbladet.

Siden 1. januar 2001 har Kommunal konkurranse vært ansvarlig for driften av sykehjemmet. Foreløpig er St. Hanshjemmet deres eneste oppgave, men fra mars neste år får de ansvaret for driften av flere sykehjem i Oslo.

Ikke dødsattest

- Det stemmer at det ikke er skrevet ut noen dødsattest på avdøde, fordi tilsynslegen vår først er på plass i dag. Normalt er det en lege fra legevakta som utsteder dødsattesten, men på grunn av ekstra stor pågang fikk legestudenten vår med lisens tillatelse derfra til å klargjøre papirene. I dag vil en autorisert lege undertegne dem.

- Men det betyr at den avdøde er flyttet på uten at en godkjent lege har sett vedkommende?

- Ja, men det var jo ingen spesielle omstendigheter rundt dødsfallet. Vedkommende døde, etter det jeg erfarer, av hjertesvikt.

- De pårørende spør seg om hun kan ha bli kvalt av sitt eget slim?

- Det vil en lege kunne finne ut hvis dette får noen betydning, svarer Liv Valstrand.

I etasjen over

Hun beklager at de pårørende trodde de skulle få dødsattesten på lørdagen.

- Her må det ha vært kommunikasjonssvikt. Men jeg ser heller ingen praktiske problemer ved at de måtte vente til i dag med å få den.

Direktøren forklarer at på grunn av helga har hun ikke fått tak i alle de involverte som var på vakt da Gudrun Bäckström døde.

- Stemmer det at det ikke var noen sykepleier til stede denne kvelden? Det er jo bare sykepleier som har lov til å betjene et slikt sugeapparat, samt dele ut medisiner.

- Det var ingen sykepleier på selve avdelingen, men vi hadde en sykepleier på vakt i etasjen over. Hun hadde delegert myndighet til en av hjelpepleierne, svarer Valstrand.

Hun gjør det samtidig klart at det skal føres hyppig tilsyn med en pasient som er i terminalfasen, og også med hvordan de pårørende har det.

- Hva som har skjedd i dette tilfellet, skal jeg finne ut av, sier Valstrand. Hun har fått bekreftet at en av de pårørende hold haka til den avdøde da hakebindet skulle settes på.

- Det er rutiner for at de pårørende blir sendt ut mens den avdøde blir ordnet med. Hvorfor det ikke har skjedd her, vet jeg ikke. En annen side av saken er at den avdøde ikke skal stelles ordentlig før det er utstedt en dødsattest.

- Men i dette tilfellet er jo ingen dødsattesten utstedt, og den avdøde er fraktet bort for lengst?

- Jo, men det er klarert med legevakta.

Valstrand finner det helt uakseptabelt at de ansatte skal ha svart de pårørende med at de ville komme når de fikk tid.

- Dette skal gjennomgås. Når det gjelder kommunikasjonsproblemer, stemmer det at det er mange nasjonaliteter som jobber hos oss. Men alle må gjennomgå norskkurs og avlegge en språkprøve før de får lov til å jobbe her.

- De pårørende måtte trygle og be om et enerom til den døende?

- Faktisk har vi ikke lov til å bytte pasientenes rom uten å sende en forespørsel til bydelen. Det er bydelen som disponerer rommene. Vi leverer bare tjenestene, slik at jeg er glad for at personalet likevel fant et enerom til henne, sier Liv Valstrand.