Beklager eksamenskaoset

- Vi skal sørge for at elevene ikke kommer skadelidende ut av dette, sier avdelingsdirektør Arild Thorbjørnsen ved Læringssenteret. Sjekk hele lista over tillatte hjelpemidler på alle eksamene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gårsdagens eksamenskaos har satt sinnene i kok over hele landet. Forskjellig praksis mellom skoler og klasser på hva slags hjelpemidler elevene kunne bruke under eksamen førte til at utdanningsminster Kristin Clemet i går gikk ut og lovet en opprydning i retningslinjene.

For morgendagens sidemålseksamen i norsk kan elevene bruke vanlige ordbøker og notatarket som fulgte med ressursheftet som elevene fikk utdelt samtidig. På dette arket kan man notere hva man vil på de to sidene, og arket skal følge med besvarelsen ved innlevering.

Lista over tillatte hjelpemidler til alle andre avgangseksamener i videregående skole finner du her.

Læringssenteret har fått i oppdrag å vurdere om gårsdagens eksamensavvikling skal få følger for sensuren. Ved enkelte skoler fikk ikke elevene vite at de kunne bruke hjelpemidler, mens andre skoler åpnet for nærmest alle slags hjelpemidler.

- Bildet er variert. Noen skoler melder om at det ikke har vært noen problemer med eksamenen, mens andre har hatt litt vanskeligheter. Vi går nå ut til statens utdanningskontor i de forskjellige fylkene og spør om det er noen skoler som har hatt spesielle problemer. Så informerer vi eventuelt sensorene om problemene som har oppstått, sier avdelingsdirektør i Læringssenteret, Arild Thorbjørnsen, til Dagbladet.no.

Kaoset oppsto som en følge av at Læringssenteret sendte et rundskriv om tillatte hjelpemidler ved eksamen til skolene i slutten av mars. Enkelte skoler fikk ikke dette rundskrivet før langt ute i mai, og usikkerheten rundt hvilke hjelpemidler som skulle godkjennes var stor. Det hele kulminerte i gårsdagens eksamenskaos.

- Vi beklager at situasjonen er oppstått. Det er beklagelig først og fremst for elevene, men vi skal sørge for at ingen kommer skadelidende ut av dette, sier Thorbjørnsen.

Men hvorfor ble rundskrivet sendt ut så sent?

- Det var et sammenfall av uheldige omstendigheter, og jeg tror nok det ble opplevd som mer dramatisk enn det det er. Vi prøvde bare å presisere hva som allerede har vært gjeldende siden 1995. Vi ønsker ikke å sette elevene i en vanskelig situasjon, og hadde vi visst at det kom så sent ut til skolene hadde vi gjort noe med det.

Men Thorbjørnsen kan garantere at dette er siste gang skolene får beskjeden så sent.

- Til neste år er rundskrivet klart ved skolestart. Da vil det bli så store endringer i eksamensavviklingen at skolene trenger tid på å sette seg inn i alt som er nytt.

FIKK OPPKLARINGEN: Kristin Clemet lovet oppklaring, og i dag kom den detaljerte lista over tillatte hjelpemidler ved avgangseksamen i videregående skole.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer