Erna Solberg:

Beklager etter smittevernbrudd

Statsministeren brøt selv smittevernreglene under sitt eget 60-årslag.

Statsminister Erna Solberg beklager etter at hun brøt smittevernreglene i sitt eget 60-årslag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NRK melder at statsminster Erna Solberg under sitt eget 60-årslag brøt smittevernreglene.

Hun og familien feiret vinterferie på Geilo. 13 familiemedlemmer samlet seg på restaurant, til tross for at man kun kan være ti personer under et privat arrangement.

Solberg var da ikke til stede som planlagt, men hos legen på grunn av akutte øyeproblemer.

- Vi skulle ut og spise på fredag slik at vi skulle spise sammen. I tro at det var den beste måten å ivareta smittevern, med god avstand til hverandre. Så har vi i ettertid, etter at NRK stilte meg spørsmålet om ikke dette var et arrangement, sett at det var i strid med forskriften. Det har jeg bare lyst til å beklage, sier Solberg til NRK.

14 i samme leilighet

NRK skriver at de gjorde Solberg oppmerksom på regelbruddet 25. februar, altså samme dag som de feiret 60-årsdagen, og at hun og familien siden har gått gjennom aktivitetene under helga for å se om det var andre smittevernbrudd.

Dagen etter samlet familien seg igjen, denne gangen med Solberg til stede. Da var det i den leide leiligheten til statsministeren at familien på et tidspunkt var oppe i 14 personer samlet.

– Det er fire for mange. Vi skulle ikke hatt det sånn, og jeg burde stoppet det. Jeg gjorde ikke det, og kan bare si beklager, sier hun.

Til statskanalen beklager hun bruddet, og forklarer at de ikke var klar over at de brøt reglene.

HER BRØT DE REGLENE: Familien til Erna Solberg samlet seg på Halling-stuen for å spise middag. Foto Jostein Sletten/Dagbladet
HER BRØT DE REGLENE: Familien til Erna Solberg samlet seg på Halling-stuen for å spise middag. Foto Jostein Sletten/Dagbladet Vis mer

De nasjonale smittevernreglene slår nemlig fast at man ikke kan være mer enn ti personer samlet i et privat arrangement på offentlig sted - i dette tilfellet en restaurant.

- Dessverre glapp det

Solberg har også lagt ut en lang status på Facebook, hvor hun redegjør for Geilo-helga.

«Det hviler et spesielt stort ansvar på meg som statsminister å følge regler og anbefalinger til punkt og prikke. Men nå er det jeg som har gjort feil. I vinterferien leide Sindre, barna og jeg en leilighet på Geilo, sammen med min søster og hennes familie. Min andre søster og hennes familie leide en leilighet like ved», skriver hun.

ALVOR: Statsminister Erna Solberg (H) røper når hun virkelig forsto alvoret i corona-situasjonen. Foto: Jostein Sletten. Reporter: Steinar Solås Suvatne / Dagbladet Vis mer

Statsministeren forteller at de forsøkte å organisere oppholdet på en smittevernfaglig trygg måte, blant annet ved å gå turer.

«Dessverre glapp det for oss, og vi klarte ikke å følge regler og anbefalinger slik vi skulle», skriver hun.

- Dette er flaut

Solberg forteller at de under middagen fredag satt fordelt på tre ulike bord og med god avstand, og derfor trodde de var innenfor regelverket.

«Reglene sier at også et slikt restaurantbesøk regnes som et arrangement, hvis man er mer enn ti personer som har en privat sammenkomst på restauranten. Dette gjelder også om man sitter i den delen av restauranten som er åpen for alle. Det hadde vi ikke undersøkt godt nok på forhånd, og det viser seg at vi brøt regelen».

Solberg forklarer seg også om lørdagen, hvor familien samlet seg i hennes leilighet for å spise take away-sushi.

«Når flere enn ti ble værende i vår leilighet burde jeg, ikke bare som privatpersonen Erna, men særlig som statsminister i Norge, ha grepet inn. Det gjorde jeg ikke, og det beklager jeg sterkt. Jeg syns dette er flaut, men jeg er først og fremst lei meg fordi jeg vet at jeg må gå foran som et spesielt godt eksempel. Det har jeg forsøkt å gjøre gjennom hele denne pandemien, men her har jeg gjort feil», skriver 60-åringen videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer