Quintin Jones

Beklager feil under henrettelse

Quintin Jones (41) ble henrettet i natt norsk tid i Texas. Fengselet unnlot å bringe inn vitnene fra allmennheten før de tok livet av ham.

HENRETTET: Quintin Jones (41) ble henrettet i Texas i natt. Foto: Handout / Texas Department of Criminal Justice / AFP
HENRETTET: Quintin Jones (41) ble henrettet i Texas i natt. Foto: Handout / Texas Department of Criminal Justice / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Jones ble dømt for drapet på sin 83 år gamle grandtante, Berthena Bryant, i september 1999. Men alt gikk ikke etter planen da 41-åringen skulle henrettes med giftsprøyte i natt norsk tid.

Fengselet glemte nemlig å varsle vitnene fra mediene, som befant seg i et bygg på andre siden av gata. Reportere fra nyhetsbyrået AP og avisa The Huntsville Item ventet på å bli ført inn til der Jones skulle henrettes for å observere det hele på vegne av allmennheten.

Beklager

- Justisdepartementet i Texas kan bare beklage denne feilen. Noe liknende vil aldri skje igjen, sier talsperson Jeremy Desel, ifølge AP.

Han forklarer at henrettelsen, som er den første i Texas på ti måneder, involverte flere nye ansatte, som ikke har deltatt i en henrettelse før.

- Av en eller annen grunn kom aldri telefonen til mitt kontor for å følge vitnene over gate og inn i Huntsville-fengselet, sier Desel.

Under alle de foregående 570 henrettelsene i Texas, siden dødsstraff ble gjenninnført i 1982, har det vært minst ett vitne fra mediene til stede.

Dermed er beskrivelsene av henrettelsen av Jones utelukkende basert på beskrivelser fra de ansatte som var involvert.

KAN HENRETTES: 18 år gamle Murtaja Qureiris risikerer dødsstraff, etter å ha blitt arrestert etter en sykkeldemonstrasjon som 13-åring. Video. CNN Vis mer

- Lykkelige minner

De forteller, ifølge AP, at Jones ga en kort kommentar hvor han takket støttespillerne sine.

- Jeg er så glad for å forlate denne verden som et bedre, mer positivt sted. Det er ikke et lett liv med all negativiteten. Jeg håper jeg etterlater meg en tallerken full av lykkelige minner, lykke og ikke noe tristhet, sa Jones, ifølge de som var til stede.

Han skal ha trukket pusten dypt fire-fem ganger etter at giften ble injisert. Klokka 18.40 lokal tid ble han erklært død 12 minutter etter at han fikk giftsprøyta.

30 dollar

Mindre enn en time før avviste amerikansk høyesterett å stanse henrettelsen.

Ifølge påtalemyndigheten skal Jones ha drept grandtanta fordi hun nektet å låne ham penger. Han skal så ha slått henne med et balltre før han tok 30 dollar (om lag 250 kroner), som han brukte på å kjøpe narkotika.

Flere familiemedlemmer, inkludert søstra til den drepte kvinnen, har offentlig kjempet for å at Jones skulle slippe dødsstraff.

Vanligvis er Texas den delstaten med flest henrettelser. Men på grunn av pandemien ble bare tre personer henrettet i 2020 - noe som var det færreste på 25 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer