Beklager giftutslipp

Statoil-sjef Helge Lund beklager sterkt utslippene av giftig avfall fra leteriggen «Eirik Raude» i Barentshavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Men Lund vil ikke la det påvirke drømmen om nye gigantfelt i nord.

Statens forurensningstilsyn og Petroleumstilsynet skal granske det alvorlige giftutslippet etter at en hydraulikkslange gikk lekk på «Eirik Raude» under boring av letebrønnen Guovca sist tirsdag.

-  Svært alvorlig

-  Vi ser svært alvorlig på utslippene. Det skulle ikke ha skjedd. Vi har valgt å stanse boringen for å få klarlagt årsakene til utslippet, og jeg kan ikke nå si hvor lang pause vi får i aktiviteten, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

-  Må dere vente til etter sommeren med å starte opp leteboringen igjen?-  Det vil jeg ikke spekulere på. Vi har sett at noe har gått galt. Nå vil vi finne ut av årsakene for å hindre at det kan skje igjen, sier Lund.

-  Vi er best

Statoil-sjefen holdt et foredrag om framtidige ambisjoner for selskapet under et frokostmøte i Bergen Næringsråd i går. I dette inngikk Barentshavet som et sentralt satsingsområde:

-  Vi har 30 års teknologisk utvikling og kompetanse som nå kommer oss til gode på Snøhvit-prosjektet. I Norge diskuteres det om vi skal utvikle Barentshavet videre. Etter min mening er det ikke et alternativ å la være. Det vil skje uansett. Russerne gjør det, amerikanerne og britene jobber tett mot dette området.

-  Jeg mener vi er lengst framme når det gjelder miljøvennlig teknologi i dette området, men vår virksomhet vil bare være levedyktig i Barentshavet og utenfor Nordland dersom energi og fiskeri kan leve sammen, sier Lund.

-  Ingen begrensninger

I utgangspunktet er det ulovlig å drive leteboring i deler av Barentshavet fra 1. juni til 1. august, ettersom det er spesielt miljøsårbart. -  Det er likevel ingen begrensninger i det området hvor Statoil leteborer nå, sier rådgiver Christer A. Geijerstam i

Olje- og energidepartementet.

Statoil skal etter planen sluttføre boringen av Guovca. I august er det meningen at riggen skal bore en brønn på en annen lisens, i et miljøutsatt område.

-  Vi har sett at det er tatt hasteavgjørelser i saksbehandlingen. Jeg mener hele tidspresset er årsakene til de tre utslippene vi har sett fra denne riggen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Oljeplattform: Rolf Groven "Borerigg i Lofoten"
<!--BTEK0--> VIL SATSE: Statoil-sjef Helge Lund har ingen tanker om å avslutte satsingen på oljefelt i Barentshavet.