OMSTRIDT: Karikaturen laget av den verdenskjente tegneren Gerald Scarfe skaper trøbbel for Sunday Times. Faksimile: Sunday Times
OMSTRIDT: Karikaturen laget av den verdenskjente tegneren Gerald Scarfe skaper trøbbel for Sunday Times. Faksimile: Sunday TimesVis mer

Beklager «grotesk» Netanyahu-karikatur

Rupert Murdoch legger seg flat etter denne tegningen i Sunday Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sunday Times og avisas eiere, mediemogulen Rupert Murdoch, beklager det han betegner som en grotesk karikaturtegning av Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Karikaturtegningen var laget av den verdenskjente tegneren Gerald Scarfe, som har jobbet for den britiske avisen siden 1967. Han tegner også for The New Yorker i USA, har jobbet for Disney og sto bak tegningene i Pink Floyd-filmen «The Wall».

Tegningen av Netanyahu var en kommentar til forrige ukes valg i Israel, og den viser den israelske statsministeren som bygger en mur over palestinske menn, kvinner og barn, mens han vifter med et blodig håndkle.

Tegningen ble ledsaget av teksten «Valget i Israel - vil sementeringen av freden fortsette». Dette ble for mye for mye for enkelte.

Jødiske grupper i Storbritannia kaller tegningen motbydelig og hevder at den er et utslag av antisemittisme, og presidenten i den israelske nasjonalforsamlingen, Reuven Rivlin, har skrevet brev til sin britiske motpart John Bercow.

Kritikerne lar det heller ikke gå ubemerket hen at tegningen sto på trykk på den internasjonale minnedagen for holocaust sist søndag.

Sunday Times-redaktør Martin Ivens beklager på det sterkeste at karikaturtegningen virket støtende, og han understreker at avisen lenge har vært en sterk forsvarer av Israel.

Avisens eier Robert Murdoch går enda lenger.

- Gerald Scarfe har aldri gjenspeilet Sunday Times' holdninger. Vi skylder likevel alle en stor beklagelse på grunn av denne groteske, fornærmende karikaturtegningen, sier han.

Scarfe sier til avisen Jewish Chronicle at han ikke var kjent med at det var minnedag for holocaust søndag, og han beklager derfor at tegningen sto på trykk denne dagen.

(NTB)