Beklager Hawaii-ferie - kom hjem til katastrofebrannene

Men værhendelser har ikke noe med klimandringer å gjøre, sier Australias statsminister.

SKOGBRANNER HERJER: Mer enn 100 buskbranner herjer i Australia, og en by fryktes å blir slukt. Video: CNN/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En presset statsminister Scott Morrison beklaget søndag for å ha prioritert en ferietur til Hawaii mens skogbranner førte til unntakstilstand i Australia.

Statsministeren avsluttet ferien tidligere enn planlagt etter å ha blitt kraftig kritisert for å prioritere ferie mens rekordvarme og enorme skog- og krattbranner herjer i Australia.

Morrison sier han forstår kritikken.

- Jeg beklager til dem som ble opprørt, sa Morrison på en pressekonferanse søndag morgen.

- Jeg forstår at folk blir opprørt av å vite at jeg var på ferie med min familie mens deres egne familier gikk gjennom store påkjenninger.

HJEM FRA HAWAII: Australias statsinister Scott Morrison har kommet hjem fra Hawaii, og beklager at han dro på juleferie mens skogbrannene raser hjemme. Foto: Joel Carrett, AAP Images/AP/NTB Scanpix.
HJEM FRA HAWAII: Australias statsinister Scott Morrison har kommet hjem fra Hawaii, og beklager at han dro på juleferie mens skogbrannene raser hjemme. Foto: Joel Carrett, AAP Images/AP/NTB Scanpix. Vis mer

I etterpåklokskapens lys hadde han gjort ting annerledes, innrømmer statsministeren, som søndag besøkte brannmannskaper i delstaten New South Wales (NSW).

Kraftig kritisert

Nyheten om ferien førte til demonstrasjoner og kritikk i sosiale medier. Emneknaggene #WhereTheBloodyHellAreYa?, #WheresScotty og #Morrisonfires er mye brukt i Australia denne uken.

Det har også vært flere protester utenfor Morrisons bolig i Sydney.

Hemmelig først

Statsministerens kontor har også blitt kritisert for å nekte å bekrefte hvor Morrison var.

På pressekonferansen ble Morrison konfrontert med spørsmål om klimaendringer.

Den konservative statsministerens regjering har fått kritikk for å ikke ta klima på alvor.

- Det er ingen argumenter for koplingen mellom global oppvarming og værhendelser rundt om i verden, sa Morrison, som påpekte at brannene ikke kommer til å endre miljøpolitikken til regjeringen.

Skogbrannsesongen startet tidligere enn vanlig i år. Tørke øst i Australia har forverret forholdene.

Rekordvarme og ødeleggelser

Denne uka opplevde Australia den varmeste dagen noen gang målt.

Gjennomsnittstemperaturen ble målt til 41,9 grader av det meteorologiske instituttet på onsdag og til 41,0 grader på torsdag.

Mer enn 800 hjem har blitt ødelagt bare i den folkerike delstaten New South Wales, og brannene har nådd utkanten av Sydney. Flere ganger den siste tiden har storbyen vært innhyllet i røyk fra skogbrannene.

Sjokkerende ødeleggelser

Søndag kom meldingen om at en landsbyen Balmoral i New South Wales så godt som er utslettet.

- Ødeleggelsene er sjokkerende. Vi har fått de nedslående nyheter om at det ikke er så mye igjen av byen, sier delstatsminister Gladys Berejiklian i New South Wales.

Flere tusen brannmannskaper kjemper mot de over 200 aktive brannene i fire av Australias delstater.

(NTB-DPA-AFP).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer