FENGSLET I HEMMELIGHET: Høyrepolitiker Jan Sverre Stray ble varetektsfengslet i hemmelighet. Nå beklager Bergen tingrett at fengslingsmøtet ikke ble ført opp på berammingslistene som er offentlig tilgjengelige. Foto: Bergen kommune
FENGSLET I HEMMELIGHET: Høyrepolitiker Jan Sverre Stray ble varetektsfengslet i hemmelighet. Nå beklager Bergen tingrett at fengslingsmøtet ikke ble ført opp på berammingslistene som er offentlig tilgjengelige. Foto: Bergen kommuneVis mer

Beklager hemmelighold i korrupsjonsfengsling

Sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy beklager at de tre siktede i korrupsjonssaken i Bergen ble fengslet i hemmelighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag for en uke siden ble to forretningsmenn og Høyrepolitiker Jan Sverre Stray varetektsfengslet i fire uker, siktet for grov korrupsjon.

De alvorlige siktelsene ble ikke kjent offentlig før Bergensavisen (BA) avslørte at politiet etterforsket en korrupsjonssak lørdag. Årsaken til at saken ikke ble kjent tidligere er at Bergen tingrett ikke førte saken opp på berammingslistene som er tilgjengelig på nettstedet Domstol.no.

- Ulovlig Advokat John Christian Elden har uttalt i pressen at hemmelig bestemt frihetsberøvelse bare hører hjemme i diktaturer og at det er ulovlig å ikke offentliggjøre berammingslistene ved norske domstoler.

Sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy har undersøkt denne saken i dag. Hun sier til Dagbladet at det har vært en menneskelig svikt, og at det er årsaken til at saken ikke ble offentliggjort på bemanningslistene.

- Vi må bare beklage det som har skjedd i denne saken. Det har vært gjort feil hos oss. De som hadde med dette å gjøre sier at saksdokumentene kom veldig seint inn til kontoret. De skulle vært ført opp på berammingslistene før rettsmøtet startet, eller i allefall da rettsmøtet startet. Nå fører vi sakene inn på listene i ettertid for å få det i orden, sier Kari Johanne Bjørnøy.

Hun understreker at rutinene for offentliggjøring av sakene som skal behandles ved domstolen i Bergen er helt klare.

Grov korrupsjon Høyrepolitiker Jan Sverre Stray er siktet for grov korrupsjon etter at politiet har funnet dokumenter som viser en overførsel av rundt 100 000 kroner fra to forretningsmenn til Vennebyen som hadde et stort arrangement for barn i Vestlandshallen i fjor. Stray er styremedlem i Creacon International Holding og aksjonær i selskaper tilknyttet Vennebyen.

De to forretningsmennene har lenge slitt for å få Bergen kommune til å godkjenne en reguleringsplan for et tomteareal i bydelen Åsane i Bergen. Mistanken mot de tre siktede dreier seg om at bystyremedlem Jan Sverre Stray har fått inn penger til Vennebyen mot at han bidro til å få fortgang i reguleringsplanen.

- Ukomplisert sponsorstøtte Forsvarsadvokat Rolf Knudsen har sagt til Dagbladet at Jan Sverre Stray har forklart i avhør at pengene var en helt ukomplisert sponsorstøtte til Vennebyen.

Selskapene som drifter Vennebyen sliter med kritisk dårlig likviditet. Forretningsmennene som overførte pengene har et lite selskap med beskjeden omsetning og uten firmalogo. Det er derfor vanskelig å forstå hvorfor og hvilken hensikt de hadde med å sponse et arrangement for barn.

Ingen av de siktede erkjenner straffskyld. De to forretningsmennene har anket fengslingskjennelsene. Jan Sverre Stray ønsker å komme i et nytt avhør med politiet i håp om å bli løslatt.