Beklager hemmelighold

Regjeringen fikk kritikk for å ikke offentliggjøre begrunnelsene for smitteverntiltak. Nå har de snudd. - Dette burde vi gjort hele veien, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) til Dagbladet.

HAR SNUDD: Regjeringen har nå begynt å publisere begrunnelsene for inngripende smitteverntiltak på regjeringens nettsider. Helseminister Ingvild Kjerkol vedgår at dette burde vært gjort hele tida. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HAR SNUDD: Regjeringen har nå begynt å publisere begrunnelsene for inngripende smitteverntiltak på regjeringens nettsider. Helseminister Ingvild Kjerkol vedgår at dette burde vært gjort hele tida. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Gjennom snart to år med pandemi har flere jurister reagert sterkt på det de mener er en manglende åpenhet rundt begrunnelsene for inngripende smitteverntiltak.

Tidligere i januar gikk også tidligere statsminister Erna Solberg (H) ut mot Støre-regjeringens manglende åpenhet.

Nå har regjeringen snudd og beklager hemmeligholdet.

- Ikke noe godt svar

- Vi har begynt å publisere begrunnelsene. Det burde vi ha gjort hele veien. På grunn av et stort arbeidspress har man ikke klart å følge dette opp tidligere, verken under Solberg-regjeringen eller under denne regjeringen, sier helseminister Ingvild Kjerkol til Dagbladet.

Jusprofessor ved UiO, Hans Petter Graver, synes det er positivt at regjeringen nå har begynt å publisere sine begrunnelser.

- Det er blitt stadig bedre gjennom pandemien, og jeg ser at de også har publisert en generell redegjørelse for avveiningene av smitteverntiltak opp mot menneskerettigheter og grunnloven. Så det er all grunn til å rose regjeringen for det, sier Graver.

Fra januar

Begrunnelsene regjeringen har offentliggjort, strekker seg likevel ikke lenger tilbake enn da det ble gjort lettelser den 14. januar. Dermed er ikke begrunnelsene for innstrammingene som ble gjort flere ganger i desember inkludert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer