- Beklager høye restaurantregninger

Statsråd Victor D. Norman (H) har brukt 560.000 kroner til representasjon siden han ble arbeids- og administrasjonsminister i for to år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en gjennomgang VG har foretatt av samtlige statsråders representasjonsutgifter. Avisen har fått opplysninger fra 15 av 19 departementer.

Bare utenriksminister Jan Petersen og olje- og energiminister Einar Steensnæs har like høye representasjonsutgifter som Norman. Årsaken er at Petersen og Steensnæs i all hovedsak tar imot gjester fra utlandet.

Norman forklarer besøkene på noen av Oslos mest eksklusive restauranter med behovet for teambygging.

- Man skal bygge et team, og man skal av og til verdsette teamet. Derfor har vi noen ganger gått ut for å premiere teamet, men som oftest har vi sittet her og jobbet. Og hvis det er noe statsråden er en forkjemper for, er det brunost, sier Norman til VG.

Overskred statens satser

Ved 11 middager som VG har sett regningene på, har regningene overskredet Statens maksimalsatser for representasjon. I Statens personalhåndbok slås det fast at reglene som setter 880 kroner som en øvre grense for en middag på statens regning, er bokstavelig ment.

«Satsene er å forstå som maksimumssatser. Ved arrangementer der vertskap og gjester utelukkende består av representanter for det faste embetsverk, bør det legges opp til et enklere arrangement, og dermed lavere satser», heter det.

- Hvis jeg har gått over satsene så beklager jeg det, sier Norman til VG.

Betalte tilbake

Departementets egne dokumenter viser at stabssjef John Engstrøm i Normans departement, AAD ved ett tilfelle har tatt initiativ til at Victor D. Norman skulle betale tilbake 1.100 kroner, etter en middag som kostet 5.500 kroner.

- Dette var en restaurantregning hvor totalprisen var så vidt høy at statsråden ønsket å betale tilbake differansen mellom statens satser på 880 kroner per person og regningens pålydende, sier Engstrøm til VG.