Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beklager Israel-utspill

Finansminister Kristin Halvorsen vil heretter holde seg unna utenrikspolitikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen beklager sitt utspill i Dagbladet torsdag der hun støttet boikott av israelske varer. Hun har framført sin beklagelse for statsministeren, utenriksministeren og hele regjeringskollegiet - før fredagens regjeringsmiddag på Soria Moria.

- Jeg burde ikke som finansminister ha tatt til orde for en politikk som det ikke er flertall for i regjeringen, sa Halvorsen på nyhetssendingen til NRK TV 17.00.

På spørsmål om hun er blitt instruert av regjeringen til å komme med denne beklagelsen, svarte hun:

- Nei, det kom jeg heldigvis på selv.

Samtidig berømmet hun Jens (Stoltenberg) og Jonas (Gahr Støre) for å ha fjernet enhver tvil om hva som er regjeringens politikk.

- Når skjønte du at utspillet ville skape reaksjoner?

- Det skjønte jeg veldig fort, svarte Kristin Halvorsen, og avslo å si noe som helst mer om temaet. Hun vil overlate til utenriksminister Jonas Gahr Støre å uttale seg om utenrikspolitikk.

Beklaget for regjeringen

- IKKE ET ORD MER Finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen ville ikke si et ord mer om Israel da hun hastet inn til regjeringens middag på Soria Moria fredag kveld. I bakgrunnen en av kveldens verter - statssekretær og stabssjef ved Statsministerens kontor, Lars Erik Flatø (Ap). FOTO: Hans Arne Vedlog
- IKKE ET ORD MER Finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen ville ikke si et ord mer om Israel da hun hastet inn til regjeringens middag på Soria Moria fredag kveld. I bakgrunnen en av kveldens verter - statssekretær og stabssjef ved Statsministerens kontor, Lars Erik Flatø (Ap). FOTO: Hans Arne Vedlog Vis mer

Til TV 2 Nyhetene 18.30 sier Kristin Halvorsen at hun har beklaget utspillet overfor statsministeren, utenriksministeren og regjeringskollegiet.

- Det er ikke overraskende hva som er SVs syn i disse spørsmålene, men når jeg er finansminister, må jeg holde meg til det som er regjeringens politikk. Jeg som finansminister burde ikke ha  uttalt meg om temaet, og jeg skjønner at slikt skaper utrygghet og forvirring, sier Halvorsen.

Israels ambassadør i Norge reagerte skarpt på Kristin Halvorsens boikottstøtte i Dagbladet torsdag.

Israel aksepterer

Utenriksminister Jonas Gahr Støre rykket ut i media etter finansministerens utspill og forklarte hele torsdag at boikott av israelske varer ikke er offisiell norsk politikk. Han redegjorde også for saken i brev direkte til Israels og USAs ambassadør i Norge.

-Israelske representanter på høyt nivå har sagt til meg at de ikke lenger har noen uro for Norges syn, sier Støre til NRK Dagsrevyen fredag.

- Støtter selvsagt SVs kampanje

I slutten av januar starter SV en solidaritetskampanje for Palestina. Om denne kampanjen sa SV-lederen til Dagbladet torsdag:

- Det er lenge siden jeg kjøpte israelske varer, og jeg støtter selvsagt partiets kampanje for boikott av varer og tjenester fra Israel. Mitt og SVs mål er at norske forbrukere velger bort varer og tjenester fra Israel og gjør andre valg i butikkene.

SVs Palestina-kampanje ble enstemmig vedtatt av partiets sentralstyre 29. august i fjor - før stortingsvalget og regjeringsdannelsen.

Stopper ikke debatt

SVs parlamentariske leder Inge Ryan sier til TV 2 at partilederens og finansministerens beklagelse ikke vil få noen konsekvenser  for engasjementet i SVs stortingsgruppe.

- Vi vil ikke stoppe noen debatt om disse spørsmålene, sier Ryan. 

LO modererer

Alle mediehenvendelser i dag til LO-leder Gerd-Liv Valla om Landsorganisasjonens syn på Israel/Palestina-spørsmålet ble sluset videre til førstesekretær Ellen Stensrud.

På Youngstorget 1. mai 2002 - i Bondevik IIs regjeringstid - sa LO-leder Valla:

- Vi støtter i praksis boikott av israelske varer.

Til NRK Dagsrevyen i kveld sier LOs talskvinne for anledningen, Ellen Stensrud:

- Vi må følge utviklingen i verden. Pr. i dag er ikke boikott det beste tiltaket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media