Beklager løgn om verdensberømt pressebilde

«Verdens beste pressebilde» for 1997 er nå på utstilling i København. Men historien bak bildet er en løgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LØGN: Fotografen vant prisen for verdens beste bilde. Men historien han fortalte om bildet var ikke sann.

Det er den danske avisen Politiken som står bak utstillingen av «verdens beste» pressebilder som for tiden kan beskues i Øksnehallen i København. Torsdag måtte avisen beklage å ha videreformidlet en falsk opplysning om vinnnerbildet. Feilen ble til og med beklaget overfor statsminister Poul Nyrup Rasmussen, som talte lenge og inderlig om bildet da han åpnet utstillingen i forrige uke.
Bildet av en sørgende algerisk kvinne ble tatt i september 1997 av en fotograf fra det franske nyhetsbyrået AFP. Det gikk verden rundt, fulgt av en bildetekst om at hennes åtte barn ble ofre for en massakre. Men historien er en løgn, skriver den danske avisen Aktuelt. Kvinnen Oum Saad hadde ikke mistet åtte barn, hun sørget over sin drepte bror og svigerinne.
Ifølge Aktuelt har det prisbelønte bildet ødelagt livet for kvinnen som er avfotografert. Hun er blitt kastet ut hjemmefra av sin mann og lever i konstant frykt for regjeringens sikkerhetspoliti.
Bildet ble i februar kåret til verdens beste pressefoto for 1997 av den nederlandske organisasjonen World Press Photo. Etter kåringen sendte AFP ut en rettelse til teksten om de åtte drepte barna. Denne ble trykket i flere aviser, men ikke i Politiken, som ikke visste om rettelsen da den organiserte fotoutstillingen.
(NTB)