Beklager nazi-video med «Ja vi elsker»

- Men vi driver bare med dataspill, sier «Nordreich»-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i dag ble det kjent at noen har lagt ut nazipropaganda på YouTube med et tyveri av en «Ja vi elsker»-innspilling (der Sissel Kyrkjebø er vokalist) som lydspor.


Ovenfor kan du se et kort utdrag av filmen, som er et uoversiktlig sammensurium av stillbilder fra blant anent nordeuropeiske byer, nasjonalromantiske malerier, propagandistiske motiver fra 2. verdenskrig, ulike nazisymboler og flagg, samt ett nyere foto av tyske soldater
.

Det er personer som skjuler seg bak nettstedet «Nordreich», angivelig basert i Tyskland, som står bak. De oppfordrer til slutt seeren til å gå inn på et bestemt diskusjonsforum der brukerne har kallenavn som «Der Führer» og er delt inn i et rangeringssystem hentet fra den nazistiske hæren.

Fjerner videoen

Nordreich har et lag i et kjent internettspill der lagene utgjør fiktive land, men det er uklart hvilken agenda gruppen har utover å delta i dataspillet.

På YouTube-siden der videoen ligger er det i løpet av kvelden kommet flere hundre kommentarer. Innleggene er stort sett delt i to. Det er indignerte som ikke liker at nasjonalsangen brukes i en slik sammenheng og det er de som mener Norge ikke skjønner en spøk og må slutte å være dumme.
 

Også på Nordreichs hjemmesider er nyheten om mulige reaksjoner fra norske myndigheter nådd frem. Der er det nå lagt ut en kommentar signert Nordreich, der det bes om unnskyldning dersom noen har tatt seg nær av videoen, og at den skal fjernes.

Kommentaren lister opp ulike punkter for å «renvaske organisasjonens rykte», som de sier. Ett av punktene begynner med å ta avstand fra nazismen:

Beklager nazi-video med «Ja vi elsker»

- Vi er på ingen måte en høyreekstrem bevegelse i virkeligheten, vi forkynner germansk nasjonalisme i spillet, som rollefigurer, står det. Men så fortsetter det med:

- Selv om mange medlemmer har visse meninger i det virkelige liv, er dette ikke relatert til spillet. 

Fordømmer 

På nettstedet kritiseres norske myndigheter for å ha kommet til konklusjoner uten å ha undersøkt saken eller forumet deres.

VG skrev i dag at både Utenriksdepartementet, Politiets sikkerhetstjeneste og Norges ambassade i Berlin reagerer skarpt på misbruket av den norske nasjonalsangen og øvrige symboler knyttet til Norge - uavhengig av hvilket motiv bakmennene har.

- Vi fordømmer bruk av norske symboler på en måte som kan gi assosiasjoner til høyreekstreme miljøer, sier Kaja Haldorsen, rådgiver i kommunikasjonsenheten i UD, til VG.

I fjor høst ble det også kjent at Nynazister og høyreekstreme i Europa uniformerer seg med norske symboler.UD gikk da hardt ut mot klesmerket «Thor Steinar», fordi det bruker Norges flagg, riksløven og norske stedsnavn.