DINE ELLER GRUNNEIERS?: Krever grunneiere virkelig betaling for blåbærplukking? Foto: Sigurd Fandango
DINE ELLER GRUNNEIERS?: Krever grunneiere virkelig betaling for blåbærplukking? Foto: Sigurd FandangoVis mer

Beklager og makulerer etter blåbær- og ski-infoflause

«Ingen skigåing. Grunneier».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktoratet for naturforvaltning (DN) beklager utformingen av en brosjyre som gir inntrykk av at grunneiere i utmarka nekter folk adgang og krever betaling for selvplukk av blåbær.

Restopplaget av brosjyren «Allemannsretten og reiselivsnæringen» er makulert, og den er fjernet fra DNs hjemmeside, skriver direktør Janne Sollie i et brev til Norges Skogeierforbund.

Anders Selliås, leder i Røyrvik Skogeierlag i Nord-Trøndelag, reagerte skarpt i en e-post til miljøvernministeren da han i oktober ble oppmerksom på brosjyren, som han oppfattet som «DNs harselering med private grunneiere».


Skiterreng til leie

Norges Skogeierforbund fulgte opp med et brev til Miljøverndepartementet, og har nå sagt seg fornøyd med direktoratets «oppriktige beklagelse».

Grunnlaget for de sterke reaksjonene er manipulerte bilder der skilt med forskjellige budskap er plassert på fjelltopper og i skog og mark.

«Utsikt kr. 100», er teksten på skiltet ved én varde. «Privat» står det ved en annen varde. «Skiterreng til leie. Grupper kr. 700,- pr time. Max 5 pers.» står det på skiltet foran en hvit snøvidde. På bildet av et annet skiterreng er det manipulert inn et skilt med teksten «Ingen skigåing. Grunneier». Og ved en setervoll står tilsynelatende et skilt med teksten «Privat hage».


Uheldig bildebruk

Teksten i brosjyren handler om rettighetene i friluftsloven, og hovedbudskapet er en oppfordring til reiselivsaktører om å bruke naturen. Det blir blant annet påpekt at organisert ferdsel er en del av allemannsretten.

Men brosjyren inneholder også en oppfordring til operatørselskaper om å ta kontakt med grunneiere og inngå skriftlige avtaler dersom de ønsker å bruke enkeltområder intensivt.

I svarbrevet til Norges Skogeierforbund innrømmer DN at bildebruken «kan lede til misforståelser og derfor er uheldig.»

(NTB)