HAVARISTEN: Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
HAVARISTEN: Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Beklager overfor naboene

Ulykkesrederiet frykter ikke oljesøl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sementskipet «Crete Cement» gikk på grunn og havarerte like før klokka 07.00 utenfor Fagerstrand på Nesodden i går tidlig.

Mannskapet på 12 og losen om bord kom alle uskadd fra havariet. Det Bahamas-registrerte skipet eies av KGJS Cement AS, som er datterselskap av Kristian G. Jebsen Skibrederi AS fra Bergen.

Rederiet holdt i ettermiddag en pressekonferanse om havariet i lokalene til Shippingklubben på Vika.

- Vi beklager den uheldige situasjonen. Spesielt tenker vi på naboene i området som blir påvirket. Samtidig er vi svært fornøyd med at det ikke er noe skader og så langt ingen forurensing, sa rederiets viseadministrerende direktør, Ole-Johan Haakjem.

Skipet ligger nå nærmest på en grunne utenfor Nesodden. En ubåt undersøkte skipet i natt og fant ett hull i skroget. Hullet var i en tom oljetank.

Det er fremdeles fare for at de rundt 140 tonnene med olje som er i skipet skal lekke ut, men det arbeides på spreng for å få tømt skipet for den miljøfarlige oljen.

- Skipet ligger i gunstige strømforhold i skjermet farvann. Det gir oss god tid til å forberede de neste stegene for å få fjernet oljen og til slutt fjerne skipet, sier Haakjem, og legger til:

- Det kan gå veldig fort å tømme oljen, men må sees i sammenheng med bergingen. Det kan være fornuftig å tømme oljen etter bergingen.

Direktøren kan på nåværende tidspunkt ikke si noe om hvor lang tid det vil ta å fjerne skipet fra Oslofjorden. Bergingsarbeidet er nå sendt ut på anbud.

Rederiet anslår risikoen for oljelekkasje som liten.

Les også:
- Burde startet tømmingen for lenge siden

Rederiet ønsker å gjøre alt de kan for å hjelpe Havarikommisjonen med å finne årsaken til grunnstøtingen.
- Vi støtter undersøkelsene Havarikommisjonen nå gjør og de skal få den informajsonshjelpen som trengs, sier direktøren.

Dagbladet.no følger pressekonferansen