Beklager sexmisbruk

Milliardforliket ble underskrevet av Los Angeles-dommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den romerskkatolske kirken i Los Angeles beklaget mandag til hundrevis av mennesker som har blitt sexmisbrukt av prester.

Unnskyldningen kom fra kirkens leder, kardinal Roger Mahony under en pressekonferanse, skriver BBC.

Lørdag ble det kjent at erkebispedømmet skal utbetale rundt 3,5 milliarder norske kroner i erstatning til 500 overgrepsofre.

Det er den største erstatningssummen siden skandalen i Boston i 2002, der det kom frem at mange hundre barn ble sexmisbrukt av prester.

- Skulle ikke skjedd

En dommer godkjente mandag forliksavtalen, og sa at det var «det rette å gjøre».

Avtalen ble underskrevet like før flere rettssaker om sexanklager datert helt tilbake til 1940-årene, skulle begynne.

- Det går ikke an å gå tilbake på det som har skjedd og gi ofrene uskylden som ble tatt fra dem. Den ene tingen jeg ønsker å gi dem, kan jeg ikke gi.

-SKULLE IKKE SKJEDD: Overgrepene skulle aldri skjedd, sa den romerskkatolske kirkens leder, kardinal Roger Mahony, under en pressekonferanse mandag. Foto: Gus Ruelas /AP/SCANPIX
-SKULLE IKKE SKJEDD: Overgrepene skulle aldri skjedd, sa den romerskkatolske kirkens leder, kardinal Roger Mahony, under en pressekonferanse mandag. Foto: Gus Ruelas /AP/SCANPIX Vis mer

- Igjen vil jeg beklage til alle som har blitt krenket og misbrukt. Det skulle ikke skjedd, og det skal aldri skje igjen, fortsatte han.

Offentliggjør rapporter

Forliket åpner for at flere hemmeligstemplede dokumenter om prester offentliggjøres.

Samtidig gjør forliket at Kardinal Mahony unngår å måtte vitne rundt hvordan kirken taklet overgrep fra 1940- til 1990-årene.

Gamle opptak fra bispedømmet i Los Angeles har avslørt at gjennom tiår ble prester beskyldt for sexovergrep mot barn, forflyttet til nye stillinger eller skaffet terapi, i tro om at dette kunne rehabilitere dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer