Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beklager tegningene

Muslimene godtar unnskyldningen. Les Jyllands-Postens beklagelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den danske organisasjonen «Islamisk Trossamfund» sier i dag at de er tilfredse med at statsministeren og Jyllands-Posten beklager å ha såret muslimer i saken om Muhammed-tegningerne.

Det skriver den danske avisen Politiken i dag.

- Vi vil klart og tydeligt takke statsministeren og Jyllands-Posten for det de har gjort, sier Kasim Amat, talsmann for Islamisk Trossamfund, til den danske radioavisen.

Samtidig beklager organisationen den arabiske boikotten av danske varer.

- Vi må arbeide sammen for å få en ordentlig tone i debatten, og en ordentlig dialog om islam og muslimer. Og så må vi også arbeide for å få avsluttet denne boikotten som har skadet næringslivet i Danmark, sier Amat. 

Brant flagg

Den danske avisa Jyllands-Posten skapte internasjonalt rabalder da den fredag 30. september i fjor trykket 12 karikaturtegninger av profeten Muhammed under tittelen «Muhammeds mange ansikter».

Etter at den norske kristenavisa Magazinet også trykket bildene, har Norge og Danmark fått gjenomgå i den muslimske verden. Det toppet seg i går da et EU-kontor på Gaza ble stormet av væpnede palestinske militante, og norske og danske flagg ble brent i Gazas gater.

Jyllands-Posten ba 12 tegnere lage sitt bilde av profeten, som etter muslimsk tradisjon er forbudt å avbilde. Fire av bildene kan betegnes som kritiske til Islam. Et fremstiller profeten med turban formet som en bombe, og et annet fremstiller ham som en ekstremist med sladd foran øynene og sabel i hånden.

Brev til alle muslimer

I et åpent brev til den muslimske verden beklager nå Jyllands-Posten at de har krenket muslimers ære ved å trykke tegningene.

Sjefsredaktør Carsten Juste forklarer bildene slik;

«Ærede medborgere i den muslimske verden:

Morgenavisen Jyllands-Posten går ind for demokrati og religionsfrihed og respekterer ethvert menneskes ret til at dyrke sin egen religion. Alvorlige misforståelser omkring nogle tegninger af profeten Muhammed har ført til megen vrede og på det seneste også til boykot af danske varer i muslimske lande.

Tillad mig at rette disse misforståelser.

Morgenavisen Jyllands-Posten bragte den 30. september i fjor 12 bladtegneres bud på, hvordan profeten Muhammed kunne have set ud. Det skete som led i en aktuel debat om ytringsfrihed, som vi sætter meget højt i Danmark.

De 12 tegninger var efter vores opfattelse sobre og var ikke tænkt som krænkende. De var ikke i strid med dansk lovgivning, men har uafviseligt krænket mange muslimer, hvilket vi skal undskylde.

Siden har der i den muslimske verden cirkuleret nogle krænkende tegninger, som aldrig har været bragt i Jyllands-Posten, og som vi aldrig ville have bragt, hvis vi havde fået dem tilbudt. Vi ville have afvist dem med henvisning til, at de krænkede vore etiske grænser.

Jyllands-Posten lægger vægt på at holde en høj etisk standard, som bygger på respekt for vore grundlæggende værdier. Derfor er det ekstra beklageligt, at disse tegninger er blevet præsenteret, som om de havde noget med Jyllands-Posten at gøre.

Initiativet med de 12 tegninger er - måske på grund af kulturelt betingede misforståelser - blevet udlagt som en kampagne mod muslimer i Danmark og verden over.

Det må jeg katagorisk tilbagevise. Netop fordi vi går ind for religionsfrihed og respekterer den enkeltes ret til at dyrke sin egen religion ligger det os fjernt at krænke nogen på deres tro.

At det åbenbart alligevel er sket er altså utilsigtet.

Som følge af diskussionen om tegningerne har vi haft møder med repræsentanter for danske muslimer, og disse møder har fundet sted i en positiv og konstruktiv ånd, ligesom vi også på andre måder søger at etablere en givende dialog med de danske muslimer.

Det er Jyllands-Postens ønske, at forskellige befolkningsgrupper skal leve i fred og harmoni med hinanden, og at de diskussioner og uenigheder, som altid vil præge et dynamisk samfund, gennemføres i gensidig respekt.

Derfor har avisen også bragt mange artikler, som beskrev de positive sider af integrationen. Blandt andet i et særtillæg, der hed Bidragerne, og som fortalte om en række muslimer, der har fået succes i Danmark. Tillægget blev belønnet med en pris fra EU-Kommissionen.

Jyllands-Posten tager afstand fra symbolske handlinger, der er egnede til at dæmonisere bestemte nationaliteter, religioner og befolkningsgrupper.

Med venlig hilsen

Carsten Juste

chefredaktør»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling