Storbritannia

Beklager til dronningen etter «partygate»-sakene

I rekken av flere hendelser som har funnet sted i Downing Street under pandemien, er det nå en fest fra 16. april 2021 som stjeler oppmerksomheten. Nå beklager Downing Street til dronning Elizabeth.

DOWNING STREET: Anklager om fester i Downing Street som ikke har overholdt coronarestriksjonene, har den siste tida rent inn. Foto: Shutterstock / NTB
DOWNING STREET: Anklager om fester i Downing Street som ikke har overholdt coronarestriksjonene, har den siste tida rent inn. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har haglet rundt Storbritannias statsminister Boris Johnson de siste dagene. Onsdag innrømmet han for første gang å ha deltatt på en hagefest i 10 Downing Street under lockdown i mai 2020. Det gjorde han under onsdagens spørretime, etter at anklagene begynte mandag, som følge av en lekket e-post.

Festet under landesorg

Britiske medier har meldt om flere liknende hendelser. Nå er det to fester som skal ha funnet sted 16. april 2021 som stjeler oppmerksomheten. I likhet med hagefesten i 2020, var også Storbritannia da under strenge coronarestriksjoner.

Det som imidlertid kanskje er mest oppsiktsvekkende er at festen ble avholdt 16. april 2021, dagen før dronning Elizabeths ektemann, prins Phillip, ble begravet. Prinsens bortgang utløste åtte dager landesorg.

Nå beklager Downing Street overfor dronningen og Buckingham Palace. Det uttaler en talsperson for Boris Johnson. Det skriver flere britiske medier, deriblant The Guardian.

- Det er dypt beklagelig at dette fant sted under en nasjonal sorg, og Downing Street har beklaget dette, sier vedkommende.

Festene som startet som to ulike begivenheter, ble seinere på kvelden slått sammen til en fest.

SØRGER: Festen fant sted kvelden før prins Philips begravelse. Dette ikoniske bildet viser en sørgende dronning i St. George-kapellet i Windso , hvor hun satt alene for å ta farvel med ektemannen gjennom 73 år. Foto: Pa Photos / NTB
SØRGER: Festen fant sted kvelden før prins Philips begravelse. Dette ikoniske bildet viser en sørgende dronning i St. George-kapellet i Windso , hvor hun satt alene for å ta farvel med ektemannen gjennom 73 år. Foto: Pa Photos / NTB Vis mer

Festen skal ha foregått i Downing Street også den gang. Boris Johnson skal ikke ha vært til stede, men derimot var rundt 30 personer, inkludert rådgivere og embetsmenn, på plass.

REFSES: Boris Johnson er i hardt vær etter at det har kommet fram at han deltok på en hagefest i Downing Street under nedstengingen i mai 2020. Video: AP Vis mer

Tar fullt ansvar

Ifølge The Telegraph ble festene i Downing Street arrangert for å markere at to kollegaer sluttet. Ifølge vitner skal det ha blitt drukket alkohol og gjestene danset til musikk.

Festen 16. april ble fredag morgen bekreftet, da James Slack, statsministerens tidligere kommunikasjonsdirektør, i en uttalelse gikk ut og beklaget hendelsen.

- Festen skulle ikke ha skjedd på det tidspunktet den skjedde. Jeg er dypt lei meg, og tar det fulle ansvaret, sier Slack, som nå jobber som visesjefredaktør i avisa The Sun.

Dette er bare en av hendelsene, omtalt som «partygate»-sakene i Sky News, som nå er en stor snakkis i Storbritannia. Ifølge The Telegraph skal en av deltakerne ha blitt sendt på shopping dagen i forveien, med en koffert ment til å fylle opp med drikkevarer. Dette, og selve festen, skjedde samtidig som landets dronning sørget over ektemannens bortgang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer