Beklager velting av gravstøtter

Menighetsrådet veltet 1100 gravstøtter på Frøya. Nå innrømmer kirkevergen at mange av støttene ble veltet ved en feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I slutten av juni fikk mange pårørende sjokk når de dro på kirkegårdene for å stelle graver på Frøya i Sør-Trøndelag: På ni kirkegårder i havgapet var til sammen 1100 gravstener veltet. Sjokket ble ikke mindre da det ble kjent at det var menighetsrådet selv som hadde vedtatt å velte gravstøttene.

Nå innrømmer menighetsrådet at veltingen var en tabbe:

- Vi har flere eksempler på steiner som burde ha fått stå, innrømmer kirkeverge Ronny Ramsøskard.

Flere av stenene måtte veltes med makt.

- Beklager dere nå at støttene ble veltet?

- Ja, det gjør vi. Vi er vel enige om at det ikke var riktig, vi burde ha gjort det på en annen måte, sier han.

To ulykker

Bakgrunnen for vandalismen var at menighetsrådet fryktet ulykker med gravsteiner som var for dårlig sikret. Ifølge Gravferdsloven skal støttene sikres slik at de ikke er til fare for dem som besøker kirkegården.

Ramsøskard sier at det har skjedd ulykker på Frøya fordi stenene har vært dårlig sikret.

- Vi har hatt to brukne bein her siden jeg begynte i 1997, sier han.

Menighetsrådet har derfor hatt oppslag på kirkegårdene om at gravstenene må sikres. I tillegg har de sendt brev til pårørende. Til slutt ble et firma engasjert til å kontrollere steinene og plukke ut gravsteinene som ikke sto trygt. Deretter gikk teknisk etat i gang med en usedvanlig brutal velting.

Anmeldt av pårørende

Reaksjonene har heller ikke latt vente på seg.

- Det har vært litt trasig, ja, medgir Ramsøskard.

Menighetsrådet er anmeldt til lensmannen. Velting av gravstener blir regnet som grovt skadeverk, ifølge professor Erling Johannes Husabø ved Universitetet i Bergen.

- Dette dreier seg om minnesmerker som har religiøs verdi, så dette kan være grovt skadeverk. I så fall er strafferammen på inntil seks år sier Husabø. Han er usikker på om veltingen er lovlig eller ulovlig.

- De kirkelige organer har rett til å forvalte kirkegården innenfor de lover og regler som gjelder. I så fall er det ikke skadeverk og ikke straffbart, sier han.

Fremdeles ligger støttene som strødd utover kirkegårdene over Frøya. Menighetsrådet har enda ikke bestemt seg for hvordan de skal få støttene opp igjen.

«HVIL I FRED», står det på denne gamle gravsteinen.
FREDEN ER BRUTT: I over en måned har gravstøttene ligget veltet på kirkegårdene på Frøya. Pårørende raser mot menighetsrådets fremgangsmåte.