Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Beklager, vi burde varslet om angrepillene

Statens legemiddelverk visste for ett år siden at de ikke virket for «store» kvinner. Samme feil også med det andre reseptfrie merket.

 - VI BURDE VARSLET VIDERE:  Produsenten fortalte allerede for ett år siden fagdirektør Steinar Madsen og Statens legemiddelverk om at angripillen ikke var til å stole på for kvinner over 80 kilo. Den informasjonen gikk ikke videre til brukerne før i går. ARKIVFOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.
- VI BURDE VARSLET VIDERE: Produsenten fortalte allerede for ett år siden fagdirektør Steinar Madsen og Statens legemiddelverk om at angripillen ikke var til å stole på for kvinner over 80 kilo. Den informasjonen gikk ikke videre til brukerne før i går. ARKIVFOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Først i går kveld ble angrepille-kunder klar over at det største respeptfrie merket NorLevo ikke gir noen garantert virkning for kvinner som veier over 75 - 80 kilo.

Det var også nytt for en av landets fremste profesjonelle «snushaner» i medisinske forskningsnyheter, ansvarlig redaktør Terje Johannessen i Norsk Elektronisk Legehåndbok.

Da fant Johannessen, som er professor i i allmennmedisin, ut på egenhånd at også den andre reseptfrie angrepillen i norske butikker - Postinor - har samme mangelfulle egenskaper.

- Skulle ha varslet Både NorLevo og Pastinor inneholder samme virkestoff - 1,5 milligram av hormonpreparatet levonorgestrel.

Men Statens legemiddelverk har visst om vektbegrensningene i ett år uten å varsle kundene direkte. Av det dominerende merket NorLevo ble det solgt om lag 150 000 pakninger.

 MEST SOLGT:  Den reseptfrie angrepillen Nor Levo ble solgt i om lag 150 000 pakninger i fjor. Nå anbefaler Statens legemiddelverk kvinner over 75-80 kilo om å gå på legevakta istedenfor på bensinstasjonen. Illustrasjonsfoto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.
MEST SOLGT: Den reseptfrie angrepillen Nor Levo ble solgt i om lag 150 000 pakninger i fjor. Nå anbefaler Statens legemiddelverk kvinner over 75-80 kilo om å gå på legevakta istedenfor på bensinstasjonen. Illustrasjonsfoto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET. Vis mer

Pastinor har en ubetydelig markedsandel.

- I ettertid ser jeg at vi burde varslet markedet direkte i fjor høst da Takedo Nycomed varslet om at de var i gang med å lage ny pakning for NorLevo med advarsel om vektbegrensning. Vi nøyde oss med å konstatere at denne prosessen var i gang, og det beklager vi. Det vil ennå gå noen måneder før de nye advarselpakningene er godkjent av EU. Det er en slik godkjenning som gjelder også i Norge, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagbladet.

- Dra rett på legevakta Han og professor Terje Johannessen har et samstemt råd til kvinner i denne vektgruppen, som trenger angrepiller raskt for å unngå graviditet etter ubeskyttet sex:

- Dra rett på legevakta og få resept på det tredje godkjente merket, Ellaone.

Dette er den eneste angrepillen som pr. i dag krever resept. Det er produsert av et annet virkestoff - ulipristal. Og det er ikke påvist ulike virkninger etter brukernes vekt.

 FANT NYHETEN I DAGBLADET:  Legeleksikon-redaktør og professor Terje Johannessen visste ikke om manglene ved angrepillene før i går kveld. Han leser ti medinske fagtidsskrift og scanner et hundretalls i uka. Foto: nhi.no
FANT NYHETEN I DAGBLADET: Legeleksikon-redaktør og professor Terje Johannessen visste ikke om manglene ved angrepillene før i går kveld. Han leser ti medinske fagtidsskrift og scanner et hundretalls i uka. Foto: nhi.no Vis mer

- Mye tyder på at også dette merket blir reseptfritt etterhvert siden det ikke er registrert noen uventede virkninger. Nye medikamenter blir rutinemessig satt på resept til det er høstet erfaringer, sier fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Han vet ikke hvor lang det det kan gå før også Ellaone blir reseptfritt.

De internasjonale forskningsrapportene, som først ble kjent i går, opererer med en vektgrense fra 80 kilo, der de reseptfrie angrepillene ikke er til å stole på.

I dag snakker både professor Terje Johannessen og fagdirektør Steinar Madsen om 75 kilo.

Ingen forklaring De to medisinerne har ikke funnet noen eksakt forklaring på hvorfor hormonvirkningen av pillene avtar i tyngre kropper.

Et par teorier er at nedbrytingshastigheten skjer raskere i større kropper eller at virkestoffene blir «drept» i levra på en lengre og tyngre gjennom kroppen med blodet fram til målet.

- Det er ingen indikasjoner på at doble doser virker bedre på tyngre kvinner, sier fagdirektør Steinar Madsen.

Professor Terje Johannessen anbefaler graviditetstest etter sju dager for kvinner som er usikre på effekten av de reseptfrie angrepillene.   

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!