Dagbladet avslører:

Beklaget «intimt forhold» - fikk refs

Frp beklaget i 2018 et «intimt forhold» mellom en politiker og en yngre kvinne i partiet. Han mistet et nasjonalt verv, og fikk skriftlig advarsel. I etterkant har to nye kvinner varslet om mannen med påstander om at han har sendt dem penisbilder. Mannen stiller likevel til valg. - Feilaktige påstander, svarer han.

STILLER TIL VALG: Frp-politikeren Dagbladet har omtalt stiller til valg til Stortinget. Det er varslet om at han har sendt penisbilder, og nå kan Dagbladet fortelle at mannen i 2018 fikk refs for et intimt forhold til en yngre kvinne i partiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STILLER TIL VALG: Frp-politikeren Dagbladet har omtalt stiller til valg til Stortinget. Det er varslet om at han har sendt penisbilder, og nå kan Dagbladet fortelle at mannen i 2018 fikk refs for et intimt forhold til en yngre kvinne i partiet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet avslørte nylig varslene mot en Frp-politiker som stiller til valg til Stortinget i høst.

De to varslene Dagbladet omtalte ble innlevert i 2019 og 2020 og kom med påstander om uønsket seksuell oppmerksomhet rettet mot yngre kvinner i partiet.

Kvinnene hevdet blant annet at mannen sendte bilder av sin erigerte penis til dem, og Dagbladet har sett dokumentasjon på slike bilder.

Organisasjonsutvalget i partiet ble varslet, men begge varslene ble henlagt - det siste så seint som høsten 2020, kunne Dagbladet fortelle.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Fikk refs

Dagbladet kan nå avsløre at Frp-politikeren fikk intern reaksjon i partiet for brudd på det etiske regelverket før varslene Dagbladet har omtalt.

I 2018 varslet en tredje kvinne partiet om den samme mannen. Ifølge kvinnen var hun utsatt for seksuelt overgrep av Frp-politikeren ved to forskjellige anledninger med i underkant av ett års mellomrom.

Fremskrittspartiets organisasjonsutvalg, som behandler saker om brudd på partiets etiske og organisatoriske retningslinjer, anbefalte kvinnen å anmelde forholdet til politiet.

Anmeldelsen ble henlagt etter at politiet ikke fant rimelig grunn til å iverksette etterforskning.

Frp's organisasjonsutvalg konkluderte med at politikeren hadde hatt sex med kvinnen og at dette aldri burde skjedd.

- Utsatt for en anmeldelse

Frp-politikeren kommenterer saken slik.

- Det har allerede blitt framsatt flere feilaktige påstander mot meg, skriver han i en epost til Dagbladet.

Dagbladet har gjentatte ganger bedt ham dokumentere hvilke påstander han mener er feil. Det har Frp-eren ikke gjort.

- Jeg ble utsatt for en anmeldelse som fremsatte uriktige påstander og som ble henlagt av politiet umiddelbart fordi de ikke fant noe rettslig grunnlag for å etterforske den. Jeg reagerer på at forhold som hører den private sfære til, trekkes fram mange år senere i et forsøk på å bygge en negativ mediesak om meg. Man vil opp gjennom livet inngå relasjoner som man i etterkant ser man burde vært foruten men jeg mener at hvem jeg innledet en relasjon til for mange år siden hører privatlivet til, fortsetter mannen som står til valg på Stortinget.

- Intimt forhold

Partiets konklusjon var at forholdet til den yngre Frp-kvinnen burde aldri funnet sted.

«Organisasjonsutvalgets konklusjon er at forskjellen i alder og makt mellom NN og varsler er så stor at han uansett ikke burde ha innledet et intimt forhold til varsler», står det i partiets konklusjon som Dagbladet har fått tilgang til.

- I alle saker hvor det varsles om mulige straffbare forhold, ber organisasjonsutvalget fornærmede om å anmelde forholdet. Ved enkelte anledninger henlegges saker av politiet fordi de mener det ikke er rimelig grunn til å iverksette etterforskning for et mulig straffbart forhold. Selv i slike saker kan varslene medføre reaksjoner fra partiet, selv om det ikke er begått noe straffbart, sier leder i organisasjonsutvalget i Frp, Alf Erik Andersen, til Dagbladet.

Kvinnen fikk også en uforbeholden unnskyldning av partiet.

«På vegne av partiet vil vi gjerne unnskylde det du har opplevd i partisammenheng som har vært ubehagelig og tungt for deg», står det i bekjentgjøringen for skrivet.

Også politikeren det ble varslet på fikk dette skrivet.

Fratatt verv og gitt advarsel

Episoden fikk konsekvenser for mannen.

Organisasjonsutvalget sa at mannen måtte si fra seg et nasjonalt verv han var iferd med å tiltre.

Han ble også gitt en advarsel, som ble formulert slik: «Varslingssaken vil bli hensyntatt som en del av vurderingen om hvorvidt NN skal få andre oppgaver/roller.»

Kvinnen som varslet er klar på at hun ikke mener konsekvensene var store nok.

- Etter henleggelsen fikk han selv velge hvordan saken skulle håndteres. Da fikk ingen vite noe, og jeg følte at det aldri ble tatt på alvor, sier kvinnen til Dagbladet.

Står til valg

I konklusjonen fra organisasjonsutvalget står det også at man forventer en særskilt god oppførsel fra Frp-politikeren ettersom han nå hadde hatt sex med en yngre kvinne i partiet.

«Organisasjonsutvalget forventer at NN er spesielt oppmerksom på FrPs etiske og organisatoriske retningslinjer fremover».

Skrivet er datert 23. mars 2018.

I løpet av de neste to årene ble det levert inn to nye varsler mot mannen. Begge kvinnene Dagbladet har snakket med forteller at de mottok penisbilder av mannen - altså etter at han hadde fått en advarsel fra partiet og blitt fratatt et verv.

Politikeren har i samme periode fått nye posisjoner i partiet.

I år stiller han til valg og kan bli valgt inn på Stortinget til høsten.

- Jeg føler at både fylkeslaget og organisasjonen generelt har latt dette bli en ting som bare har forsvunnet, og at nå er liksom alt bra igjen. De siste åra er det nesten som om det aldri skjedde, sier kvinnen til Dagbladet drøye tre år etter partiets straff.

- Tas på største alvor

Leder i organisasjonsutvalget i Frp, Alf Erik Andersen, vil verken avkrefte eller bekrefte opplysningene Dagbladet kommer med i denne saken.

- Organisasjonsutvalget kan selvsagt ikke bekrefte eller avkrefte om det er varslet mot konkrete personer, ei heller hvordan konkrete varsler er fulgt opp, skriver han i en epost til Dagbladet.

- Organisasjonsutvalget mottar varsler om ulike forhold mot tillitsvalgte i partiet. Disse tas på største alvor, og behandles grundig i henhold til partiets etiske og organisatoriske retningslinjer. Vi er svært opptatt av at partene skal komme til orde, og bli tatt på alvor. Saker som utvalget mener det ikke er grunnlag for å gå videre med, avsluttes uten noen reaksjon. Både den det er varslet mot og den som varsler får informasjon om utvalgets vurderinger. Det hender naturligvis at en av partene ikke er forøyd med utvalgets konklusjoner, fortsetter Andersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer