Beklaget til folket for Obamas nye skandaleside

Obamas forsøk på en amerikansk helsereform møtte veggen allerede dag én.

 BEKLAGET:  Administrator for Senter for Medicare og Medicate-tjenestene Marilyn Tavenner var den første i Obama-administrasjonen som vitnet foran Kongressen siden Healthcare.gov ble lansert. Hun beklaget overnfor alle som har prøvd å registere seg på siden. Foto: Scanpix/Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
BEKLAGET: Administrator for Senter for Medicare og Medicate-tjenestene Marilyn Tavenner var den første i Obama-administrasjonen som vitnet foran Kongressen siden Healthcare.gov ble lansert. Hun beklaget overnfor alle som har prøvd å registere seg på siden. Foto: Scanpix/Chip Somodevilla/Getty Images/AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag var det duket for høring for Obama-administrasjonen, som må svare Kongressen på hvorfor nettsiden til den nye helsereformen, som kan ha kostet over 2 milliarder kroner, krasjet allerede første dag.

Lanseringskrasj For de millionene av amerikanere som i dag står uten helseforsikring, vil den nye Affordable Care Act har stor betydning. Ikke minst fordi det fra neste år vil bli lovpålagt å ha helseforsikring.

Et nytt skritt i Obamas prestisjeprosjekt «Obamacare» skulle lanseres med brask og bram 1.oktober, da nettsiden Healthcare.gov åpnet for at uforsikrede amerikanere kunne søke om helseforsikring. Pågangen ble så stor at siden krasjet, like etter den ble åpnet.

Dette har skapt en kritikkstorm mot Obama og helsereformen, spesielt fra republikanerne. Altså stormer det ikke bare rundt Obama internasjonalt, på grunn av påstander NSAs om overvåking, det stormer også på hjemmebane.

- Vi beklager I dag var det første gang at en offentlig ansatt har gått ut og beklaget for problemene rundt lanseringen.

- Til de millionene som har prøvd å bruke Healthcare.gov, så beklager vi, sa Marilyn Tavenner, administrator for Senter for Medicare & Medicaid Services (CMS), ifølge CBS.

Tirsdagens høring var bare én av mange kommende høringer foran Kongressen, hvor Obama-administrasjonen må svare for problemene.

- Med hundrevis av millioner av skattebetalernes dollar brukt på et system som ennå ikke virker, fortjener Kongressen og det amerikanske folk svar, sa høringsleder og republikaner Fred Upton til Washington Post i forkant av høringen.

- Sterk interesse
Under høringen argumenterte administrator Tavenner for at the Affordable Care Act har skapt ny konkurranse på det private forsikringsmarkedet og at loven gir rom for bedre beskyttelse av konsumentene.

- Det er viktig å påpeke at the Affordable Care Act er mer enn bare en hjemmeside, sa hun.

700 000 søknader om forsikringer skal ha blitt sendt inn så langt, ifølge CBS.

- Trafikken på Healthcare.gov illustrerer den sterke interessen for å registere seg til forsikring på den nye markedsplassen, sa Tavenner.

Det hun ikke svarte på, var hvor mange av de 700 000 søknadene som har resultert i en faktisk helseforsikring.

 NEDE FOR TELLING:  Nye Healthcare.gov krasjet samme dag som den ble lansert, 1.oktober. Det er forventet at siden vil fungere som den skal i midten av november. Foto: NTBScanpix/Reuters
NEDE FOR TELLING: Nye Healthcare.gov krasjet samme dag som den ble lansert, 1.oktober. Det er forventet at siden vil fungere som den skal i midten av november. Foto: NTBScanpix/Reuters Vis mer

- Ingen er sintere enn meg over den nettsiden, så det betyr at den vil bli fikset. Det går ikke å pakke det inn i bomull. Websiden er for treig, folk blir sittende fast i søknadsprosessen, sa en presset Barack Obama i forrige uke.

Kraftig forsinket
Administrasjonen mente først at den høye trafikken var hele grunnen til problemene på nettsiden, men det ble fort oppdaget at det også lå mange andre problemer i den nye helsesiden. Derfor er det ikke ventet at den fungerer som den skal før midten av november, hele én og en halv måned etter den først ble lansert.

I tillegg har fristen for å skaffe seg helseforsikring blitt utsatt med seks uker. De som ikke ønsker bot for manglende helseforsikring, må nå registrere seg innen 31. mars neste år.

Får ikke fornye Som om problemene med nettsiden og forsinkelsene ikke var nok, skaper også forsikringsbransjens reaksjon på The Affordable Act utfordringer for Obama-administrasjonen.

Ifølge CBS har mer enn to millioner amerikanere nemlig fått beskjed om at de ikke får fornye sin forsikring når den går ut. Folk kan da bli tvunget til å tegne nye og dyrere planer, og det er ikke populært.

Helsereformen får altså ikke bare betydning for de amerikanerne som står uten helseforsikring, men også de som allerede har det.

Budsjettkrisen «Obamacare» ble også en brikke i den nylige budsjettkrisen i USA, da republikanerne prøvde å kutte bevilgningene til helsereformen under budsjettforhandlingene, noe Obama nektet å godta. Krisen sendte USA inn i en såkalt «shutdown», og all ikke-essensiell statlig virksomhet ble stengt i hele 16 dager.