Bekrefter at Chora (45) var sivil

Men verken NATO eller norske myndigheter tar ansvar for erstatningsspørmålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag går Forsvaret ut og bekrefter at mannen som ble skutt av to norske soldater i Afghanistan lørdag var en uskyldig sivil. Det er første gang norske soldater dreper en sivil i Afghanistan.

- Vi har fått informasjon fra afghansk politi om at den drepte mannen var sivil. Vi har ingen grunn til å tvile på det, og ønsker å fortelle det for at ikke avdødes etterlatte på noen måte skal føle seg mistenkeliggjort, sier Kjetil Eide, kommunikasjonsrådgiver i Fellesoperativt hovedkvarter.

Uenige om erstatningsansvar
Familien til den drepte har sendt et brev til de norske styrkene i Afghanistan der de ber om hjelp.

Dagbladet har flere ganger spurt både forsvarsdepartementet og Forsvaret om avdødes familie vil få erstatning, men er blitt henvist til ISAF-hovedkvarteret i Afghanistan.

- ISAF har en egen avdeling som tar seg av erstatningsspørsmål. Spørsmål om erstatning vil det for øvrig tas stilling til når undersøeklsene er avsluttet, sier politisk rådgiver Rune Bakervik i forsvarsdepartementet.

Samme svar har vi fått fra fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger.

Det merkelige er at hos ISAFs hovedkvarter i Afghanistan får vi et helt motsatt svar:

- Det er opp til hver nasjon å håndtere erstatningskrav som angår gjerninger utført av deres egne tropper, skriver ISAFs pressekontor i en epost til Dagbladet. Og henviser videre til norske myndigheter.

- I siste instans vil det være opp til norske myndigheter å avgjøre om det skal utbetales noen form for økonomiske midler til etterlatte i saken. Dette gjelder selv om erstatningskrav fremsettes for ISAF Claims Office. Vi beklager at dette ikke er kommet tilstrekkelig klart frem i tidligere svar.

- Selv om vi ikke er rettslig forpliktet til det, vil vi vurdere ulike måter å følge opp familien på, herunder også økonomisk bistand. I dette arbeidet vil norske myndigheter vurdere å trekke på ISAFs kompetanse, noe ISAFs stående prosedyrer åpner for, sier underdirektør Helene Marie Lassen i forsvarsdepartementet.

- Tragisk
Dagbladet traff den avdødes familie hjemme i Faryab-provinsen tidligere denne uka, og de fortalte at den drepte Chora var en helt vanlig håndtverker og familiefar, uten noen slags tilknytning til afghanske opprørsstyrker. Sønnen Khal (9) satt bakpå motorsyklisten da faren ble skutt fordi han ikke stoppet i møtet med de norske soldatene.

— Vi har ingen grunn til å tro at mannen som ble drept av våre soldater på lørdag hadde tilknytning til opprørere. Afghansk politi har avsluttet sin etterforskning i saken, og har konkludert med at motorsyklisten var sivil. Vi har ingen grunn til å betvile riktigheten av dette. Vi legger derfor rapportene fra afghansk politi til grunn, sier generalmajor Finn Kristian Hannestad, sjef for operasjonsstaben ved Fellesoperativt hovedkvarter.

Norsk militærpoliti i Afghanistan har startet egne undersøkelser av hva som skjedde da Chora ble skutt og drept da han ikke stoppet. Forsvaret mener det er ingenting som tyder på at de soldatene har brutt sine instrukser, men karakteriserer saken som en tragisk hendelse.

— Dette var en tragisk hendelse, og våre tanker går til mannens etterlatte. Å bruke våpen er siste utvei for våre soldater. Det er en belastning å måtte ta liv, og det er forferdelig trist når vi nå også vet at mannen ikke var en opprører, sier Hannestad.

Har søkt erstatning
De etterlatte har fortalt Dagbladet at de ønsker å søke erstatning, og mannens enke har skrevet et brev der hun ber de norske styrkene om hjelp. De norske styrkene i Afghanistan har foreløpig ikke vært i kontakt med den dreptes familie.

Spørsmålet om erstatning behandles av hovedkvarteret til NATOs internasjonale sikkerhetsstyrke ISAF, som har en egen avdeling for erstatning. Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få tak i de ansvarlige på denne avdelingen.

BEKREFTER: - Dette var en tragisk hendelse, sier generalmajor Finn K. Hannestad, som bekrefter at den drepte afghaneren på motorsykkel var sivil. Foto: SCANPIX
BEKREFTER: - Dette var en tragisk hendelse, sier generalmajor Finn K. Hannestad, som bekrefter at den drepte afghaneren på motorsykkel var sivil. Foto: SCANPIX Vis mer