Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bekrefter at forsvunnet journalist døde «i slagsmål»

Statlig TV i Saudi-Arabia melder at journalisten Jamal Khashoggi døde på konsulatet i Istanbul.

DØD: Statlig TV i Saudi-Arabia melder at journalisten Jamal Khashoggi døde på konsulatet i Istanbul. Foto: NTB Scanpix
DØD: Statlig TV i Saudi-Arabia melder at journalisten Jamal Khashoggi døde på konsulatet i Istanbul. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den forsvunne saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi (59) er død.

Det bekrefter statlig fjernsyn i Saudi-Arabia like etter midnatt norsk tid, melder flere medier, deriblant The Guardian.

Den statlige kringkasteren melder at Khashoggi døde etter et at «slagsmål» brøt ut mellom journalisten og personene på konsulatet som møtte ham.

Denne slåsskampen skal ha ledet til hans dødsfall, melder den saudiarabiske TV-kanalen videre.

Forsvant

Det var tirsdag 2. oktober at Khashoggi oppsøkte Saudi-Arabias konsulat i den tyrkiske storbyen Istanbul. Etter at han gikk inn dørene denne dagen, har ingen sett ham.

Hans forlovede meldte ham savnet samme dag, og siden den gang har spekulasjonen om Khashoggis skjebne rast.

Over lengre tid har det vært regnet for nesten sikkert at Khashoggi ble drept inne på konsulatet.

Saudi-Arabia har fram til nå hevdet at Khashoggi forlot konsulatet samme dag som han besøkte det, og sagt at han benyttet en annen utgang enn den han kom inn.

Nå går de altså tilbake på dette.

I tillegg til å bekrefte regimekritikernes dødsfall, melder statlige medier også at lederen for etterretningstjenesten i landet, Ahmad al-Assiri, skal ha fått sparken fra sin stilling.

Også rådgiveren for kongefamilien i Saudi-Arabia, Saud al-Qahtani, skal ha fått sparken, skriver NTB.

Trengte papirer

Khashoggi besøkte konsulatet for å få dokumentasjon på at han var skilt. Han var forlovet med en tyrkisk kvinne, og for å inngå giftermål i Tyrkia trenger man dokumentasjon på at man ikke lenger er gift, hvis man har vært det tidligere.

Tyrkiske etterforskere har i flere uker vært sikre på at Khashoggi ble drept og deretter partert på konsulatet, ifølge Washington Post, avisa Khashoggi arbeidet for.

For litt over ei uke siden kom det overvåknings bilder av 15 saudiarabiske menn som ankommer Tyrkia.

Det ankom to fly fra Saudi-Arabia 2. oktober. På disse flyene skal det ha vært totalt 15 menn som tyrkiske myndigheter mente jobber for saudiarabisk etterretning.

Overvåkningskameraer på flyplassen viser mennene når de går gjennom sikkerhetskontrollen.

Dette skal ha vært det angivelige «drapsteamet» som man mente hadde drept Khashoggi.

Saudiarabisk skifte

Etter pålegg fra Saudi-Arabias mektige kronprins har myndighetene i landet den siste tiden foretatt hundrevis av tvilsomme arrestasjoner under dekke av nasjonal sikkerhet, skriver Washington Post.

Men «selv for et land som lenge har brukt frykt og fristelser for å slå ned på dissens, representerer tanken på at staten kan ha drept en kjent dissident i et fremmed land, en oppsiktsvekkende eskalering», bemerket New York Times tidligere denne måneden.

Khashoggis pen ble ansett som spesielt truende for det saudiske lederskapet, fortsatte avisa.

59-åringen har nemlig kraftig kritisert kongefamilien og deres enorme makt, men tonen fra Khashoggi var ny. I likhet med Saudi-Arabias ferske leder, kronprins bin Salman.

I flere tiår har Khashoggi nemlig vært det saudiarabiske etablissementets støttespiller og blant annet vært rådgiver for saudisk etterretning, i tillegg til journalist og redaktør.

Etter at han begynte å kritisere kronprins bin Salman, flyttet Khashoggi til USA hvor han bodde i selvpålagt eksil en stund.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!